ÚVO už vie, čo so Skanskou, verejnosť ešte nie

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v konaní o vyčiarknutí stavebných firiem zo zoznamu podnikateľov pre kartel rozhodol o ďalších dvoch spoločnostiach.

16.07.2014 13:25
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozhodnutia úradu sa týkajú spoločností Inžinierske stavby, a.s. Košice a Skanska, a.s. Praha. Pre agentúru SITA to v stredu potvrdil hovorca úradu Ján Mažgút. Informácie o tom ako úrad rozhodol, však neposkytol z dôvodu, že rozhodnutia ešte nie sú právoplatné, keďže firmy majú pätnásť dní na podanie rozkladu. V prípade právoplatnosti rozhodnutia o vyčiarknutí zo zoznamu im hrozí zákaz účasti vo verejnom obstarávaní pravdepodobne na dva roky.

ÚVO v prípade kartelu stavbárov už minulý týždeň rozhodol v konaniach o vyčiarknutí zo zoznamu podnikateľov spoločností Doprastav, a.s. Bratislava a Strabag, a.s. Praha. Rozhodnutia ešte tiež nie sú právoplatné. Účasťou na kartelovej dohode, a to v tendri na stavbu časti diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce pred deviatimi rokmi, prestali firmy spĺňať podmienky osobného postavenia a preto musia byť vyčiarknuté zo zoznamu podnikateľov. Úrad má rozhodnúť o vyčiarknutí zo zoznamu podnikateľov aj v prípade zvyšných dvoch stavebných firiem, ktoré sa podieľali na karteli – portugalskej Mota – Engil a Betamontu zo Zvolena.

Bývalý investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. Juraj Čermák pre stredajšie Hospodárske noviny (HN) uviedol, že veľkí stavbári budú musieť vymyslieť, kde zoženú prácu. Konkrétne dosahy podľa neho budú závisieť od toho, či „kartelisti“ budú môcť robiť pri štátnych zákazkách subdodávky. Ak nie, môže to znamenať vyššie ponukové ceny za stavbu diaľnic pre menšiu konkurenciu.

Šesť stavebných spoločností má pre účasť na karteli zaplatiť Protimonopolnému úradu SR (PMÚ) pokutu spolu za takmer 45 mil. eur. V lehote splatnosti do 19., resp. 22. apríla uhradila pokutu Skanska (8,98 mil. eur) a vyše dva týždne po lehote Inžinierske stavby (3,02 mil. eur). Mota – Engil má zaplatiť 13,88 mil. eur, Strabag 12,21 mil. eur, Doprastav 6,57 mil. eur a Betamont 131,15 tis. eur. Rozhodnutie PMÚ o pokute z októbra 2006 potvrdil Najvyšší súd SR 30. decembra 2013, pričom jeho rozsudok nadobudol účinnosť 20. marca tohto roka. Firmy podali na Ústavnom súde SR sťažnosti proti rozsudku najvyššieho súdu so žiadosťou o odklad vykonateľnosti rozhodnutia PMÚ, a tým aj úhrady pokuty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Skanska #ÚVO #kartel #Inžinierske stavby