Európski aktivisti budú bojovať proti obchodnej dohode EÚ a USA

Európski aktivisti založili alianciu, ktorej cieľom je donútiť Európsku úniu, aby zastavila rozhovory o vytvorení zóny voľného obchodu so Spojenými štátmi.

15.07.2014 20:37
debata (40)

Navrhovanú dohodu s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) sa podľa nich snažia presadiť veľké firmy na úkor európskych občanov.

Aliancia s názvom STOP TTIP združuje okolo 150 rôznych skupín z celkovo 18 členských krajín EÚ. V aliancii sú napríklad ekologické organizácie alebo združenia na ochranu spotrebiteľov. Aliancia chce vytvoriť „občiansku iniciatívu“, ktorá môže navrhovať legislatívu EÚ, pokiaľ ju podporí minimálne jeden milión obyvateľov z najmenej siedmich členských krajín.

Dohoda nazvaná TTIP by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Jej zástancovia tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa odporcov by však deregulácia obchodu mala negatívny vplyv napríklad na pravidlá EÚ v oblasti bezpečnosti potravín či ochrany životného prostredia.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP