Yellenová: Fed bude výrazne podporovať ekonomiku USA

Americká centrálna banka (Fed) plánuje aj naďalej výrazne podporovať rast domácej ekonomiky a tvorbu nových pracovných miest.

15.07.2014 17:42
debata (15)

Pred bankovým výborom Senátu to v utorok povedala šéfka Fedu Janet Yellenová. Hospodárske podmienky v USA sa podľa nej síce ďalej zlepšujú, ekonomika ale ešte nedosiahla plné zotavenie z krízy rokov 2007 až 2009.

Šéfka Fedu upozornila, že ďalšie kroky centrálnej banky budú závisieť od hospodárskeho vývoja. Ak by sa podmienky na trhu práce naďalej zlepšovali prekvapivo rýchlym tempom, mohla by podľa nej banka začať zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa teraz všeobecne predpokladá.

Yellenová tiež potvrdila, že Fed pravdepodobne v októbri ukončí program nákupov dlhopisov, ktorý už koncom minulého roka Fed začal postupne obmedzovať.

Centrálna banka od decembra 2008 drží základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta. Väčšia časť ekonómov teraz predpokladá, že Fed pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb najskôr v lete budúceho roka.

„Hoci sa ekonomika naďalej zlepšuje, proces jej zotavenia ešte nie je úplný,“ uviedla Yellenová. Dodala, že trh práce sa napriek klesajúcej nezamestnanosti stále zápasí s problémami, ako je napríklad príliš pomalý rast miezd.

V júni miera nezamestnanosti v Spojených štátoch klesla na 6,1 percenta z májových 6,3 percenta. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň za takmer šesť rokov. „Príliš veľa Američanov stále zostáva bez práce,“ uviedla však šéfka Fedu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Janet Yellenová