Virtuálne pokladnice bude štát viac kontrolovať

Obchodníci, ktorí vydajú za mesiac do 300 registračných bločkov, budú môcť od nového roka využívať tzv. virtuálnu registračnú pokladnicu.

14.07.2014 12:52
debata (5)

Do tejto kategórie patria podnikatelia v ubytovacích službách, ale aj lekári, veterinári, zubári či notári.

Od januára 2015 práve tieto kategórie vypadnú zo zoznamu výnimiek a budú musieť po novom používať registračnú pokladnicu na vydávanie bločkov za poskytnuté služby. Výrobcovia pokladníc však tvrdia, že tento systém sa bude môcť ľahšie zneužiť na krátenie tržieb. Ministerstvo financií ako predkladateľ návrhu však oponuje, že daniari budú virtuálne pokladnice viac kontrolovať.

„Virtuálna pokladnica je v podstate softvérová pokladnica, v tom prípade je to veľký krok späť ohľadom zabezpečenia únikov dát z pokladnice. Pred zákonom č. 289 z roku 2008 platila vyhláška č. 55 o pokladniciach, kde boli povolené aj softvérové pokladnice, na ktorých boli najväčšie úniky počas používania,“ vysvetľuje šéf združenia výrobcov a predajcov pokladníc Peter Pörsök. Pörsök tvrdí, že už v súčasnom systéme sa snažia nepoctiví obchodníci obchádzať certifikované hardvérové pokladnice s nadradeným softvérom a nevydávajú tak bločky spĺňajúce všetky zákonom stanovené podmienky.

„Samotné kontroly potvrdili, že najčastejšie podvody s tlačením dokladov robia predajcovia cez nadradený program a jedine cez údaje zaznamenané vo fi škálnych pokladniciach sa dali tieto podvody odhaliť. Imitáciu online pokladnice naprogramuje aj priemerný študent technickej školy,“ dodáva Pörsök.

Ministerstvo financií chce s pomocou virtuálnych pokladníc zabrániť tomu, aby si napríklad lekár z menšieho mesta, ktorý nemá veľa pacientov, musel kupovať registračnú pokladnicu, ktorá ho môže vyjsť až na 400 eur. Ak má lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou a k tomu si stiahne do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, klasickú pokladnicu potrebovať nebude. Pôjde o online program, ktorý bude zadarmo prístupný na webovej stránke Finančnej správy.

Po novom má online pokladnice bezplatne certifikovať a servisovať Colný úrad Bratislava. „Virtuálna elektronická registračná pokladnica znamená ukladanie dát priamo v prostredí Finančnej správy. Touto cestou sa zabráni akémukoľvek manipulovaniu s vydanými blokmi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #registračné pokladnice