Nemci by privítali vyššie úroky

Európska centrálna banka (ECB) by mala sprísniť monetárnu politiku tak skoro, ako je to len možné. Úrokové sadzby sú vzhľadom na potreby Nemecka príliš nízke, vyhlásil šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

13.07.2014 19:54
debata (1)

Podľa jeho slov je množstvo sporiteľov v Nemecku frustrovaných z nízkych úrokových sadzieb. Zároveň však poznamenal, že tieto nízke sadzby ECB zavádzala s cieľom podporiť investície a spotrebu. „Ak by sme presadzovali vlastnú monetárnu politiku, čo nerobíme, vyzerala by inak,“ povedal Wiedmann. „Sme v menovej únii. To znamená, že pri rozhodnutiach o krokoch monetárnej politiky sa musíme orientovať na celú menovú úniu,“ doplnil.

„Táto fáza nízkych úrokových sadzieb, fáza drahej monetárnej politiky, by nemala trvať dlhšie, než je absolútne nevyhnutné,“ poznamenal Weidmann. „Vlády majú kľúče k prekonaniu krízy vo svojich rukách, kríza sa však ešte neskončila,“ uviedol.

ECB v júni monetárnu politiku uvoľnila. Banka uviedla, že ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. ECB sa okrem toho pripravuje na to, že v budúcnosti bude nakupovať cenné papiere založené na aktívach a rozhodla, že preruší sterilizáciu svojich doterajších nákupov dlhopisov. Tieto kroky ECB prijala zároveň so znížením hlavnej úrokovej sadzby na 0,15 % a posunutím depozitnej sadzby do negatívneho teritória. ECB bojuje proti nízkej miere inflácie v eurozóne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko #úrok