Zvolenskú rýchlocestu postavia Španieli

Osemkilometrový úsek od Zvolena po Pstrušu so siedmimi mostmi postaví španielska Corsan Corviam Construction spoločne so slovenským Chemkostavom z Michaloviec.

13.07.2014 11:00
debata (9)

S diaľničiarmi podpísali v piatok zmluvu na výstavbu rýchlocesty a vypýtajú si za ňu viac ako 98 miliónov eur. Španielsko–slovenské združenie bude stavať štvorprúdovku presne dva roky.

Zmluvu zverejnili v centrálnom registri. Vo verejnej súťaži však najnižšiu cenu ponúkla Skanska a R2 chcela postaviť za 88 miliónov eur. Zo súťaže ju diaľničiari vyškrtli, pretože sa na stavbe chcela podieľať spolu s českou Skanskou, ktorá bola usvedčená z kartelovej dohody.

Rýchlostná cesta, ktorá sa začne rysovať v okolí Zvolenskej Slatiny a ďalej pokračuje severne od tejto obce, ako aj obce Vígľaš a končí pred Pstrušou, je vôbec najdôležitejšou časťou celého ťahu R2 od Trenčína až po Košice. Cez Zvolenskú Slatinu, Vígľaš a Pstrušu prechádza podľa sčítania z roku 2010 v priemere 15– až 16–tisíc vozidiel za 24 hodín.

So stavbou sa mešká už niekoľko mesiacov. Pôvodne sa plánovalo začať koncom roka 2012.

Nadväzujúci desaťkilometrový úsek za Zvolenom – od Pstruše po Kriváň – je už vo výstavbe. Stavebne ho má pod palcom združenie spoločností Strabag, Doprastav a Váhostav. Táto cesta sa začína križovatkou Pstruša, kde sa napája na predchádzajúci úsek a cestu prvej triedy I/50. Pokračuje údolím toku Slatiny v súbehu s cestou prvej triedy a železničnou traťou. Trasa je vedená mimo obcí Vígľaš, Stožok a mesta Detva. Končí sa pred obcou Kriváň rovnomennou križovatkou. Tento úsek rýchlostnej cesty R2 je na rozdiel od zvolenského podľa rezortu dopravy menej urgentný, ale taktiež potrebný. Existujúca cesta prvej triedy I/50 je využívaná 14– až 15–tisíc vozidlami denne.

Aj detvianska R2 by mala byť hotová v roku 2015. Následne to bude najdlhšie diaľničné spojenie Bratislavy so zvyškom krajiny. Zatiaľ sa plynulou diaľnicou ide po D1 do Žiliny, ktorá je od hlavného mesta vzdialená 202 kilometrov. Po D1 a následne R1 sa cestuje do 212 kilometrov vzdialenej Banskej Bystrice. Ešte dlhšie spojenie – 219 kilometrov – bude po štvorprúdovkách až do Detvy.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #diaľnice