Putinov sok chce kúpiť ruský denník Vedomosti

Spoločnosť Onexim, ktorá patrí ruskému magnátovi Michailovi Prochorovovi, má záujem o kúpu ruského denníka Vedomosti. Napísal to samotný ruský denník, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje.

12.07.2014 07:00
debata (4)

Onexim už vraj kontaktoval banku Citibank a vyjadril záujem o kúpu celého denníka. Citibank bola podľa agentúry Reuters poverená fínskou mediálnou spoločnosťou Sanoma, aby našla kupca pre jej majetok v Rusku, do ktorého patrí aj podiel v denníku Vedomosti.

Sanoma vlastní prostredníctvom svojej ruskej dcérskej spoločnosti Sanoma Independent Media v denníku Vedomosti zhruba tretinový podiel. Ďalšie tretinové podiely patria vydavateľom denníkov The Wall Street Journal (WSJ) a Financial Times (FT). V októbri Sanoma oznámila, že preskúma budúcnosť svojich aktivít v Rusku, strednej a východnej Európe i Belgicku, zruší 32 zo svojich 250 časopisov a prepustí 570 zamestnancov.

Prochorov je majiteľom amerického basketbalového tímu Brooklyn Nets a v posledných prezidentských voľbách neúspešne kandidoval proti Vladimirovi Putinovi. Časopis Forbes odhaduje Prochorovov majetok na 11 miliárd dolárov.

Prochorov sa už niekoľkokrát pokúsil Vedomosti kúpiť a podľa zdroja nemá záujem iba o tretinový podiel firmy Sanoma, ale chce kúpiť celý denník. Oslovil vraj preto Citibank so žiadosťou o kúpu celých novín. Vlani zástupcovia zvyšných dvoch majiteľov novín povedali, že nemajú záujem svoje podiely predať, teraz sa k správe nevyjadrili.

Denník Vedomosti začal vychádzať v roku 1999. V Rusku pre neho pracuje viac ako 100 novinárov, spolupracuje ale aj so zahraničnými reportérmi denníkov WSJ a FT.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedomosti #Michail Prochorov