Enel oficiálne rozbehol predaj Slovenských elektrární

Predstavenstvo talianskej energetickej skupiny Enel vo štvrtok odsúhlasilo plán predaja majetku, ktorý má firma na Slovensku a v Rumunsku. Predaj je súčasťou širšieho plánu predaja majetku v objeme šiestich miliárd eur, ktorý firma začala v roku 2013 a ktorý jej má pomôcť znížiť dlh.

10.07.2014 21:20
Mochovce, jadrová elektráreň Foto:
Mochovce
debata (13)

Na Slovensku vlastní podiel 66 percent v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE)​​, ktorá je najväčším výrobcom elektriny v krajine.

V Rumunsku Enel chystá predaj podielov vo firmách zaoberajúcich sa distribúciou a predajom elektriny Enel Distributie Muntenia, Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energia a celej elektrárenskej firmy Enel Romania.

Enel chce tento rok predať aktíva za celkovo 4,4 miliardy eur. Agentúra Reuters v júni uviedla, že záujem o podiel v Slovenských elektrárňach vyjadrilo niekoľko firiem. V minulosti mal o slovenský podnik záujem aj ČEZ, ktorý v privatizačnom tendri vlády porazil práve Enel. Podľa Reuters by ČEZ o podiel v Slovenských elektrárňach mohol mať záujem aj teraz, rovnako ako ruská jadrová korporácia Rosatom. Medzi záujemcami sú aj čínski investori.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred spoločnosťou ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za kontrolný podiel v SE zaplatil 840 miliónov eur. Zvyšných 34 percent akcií má pod kontrolou slovenská vláda prostredníctvom Fondu národného majetku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel