Poľnohospodárov trápia ceny, dane a závlahy

Žatevné práce vrcholia predovšetkým na juhu Slovenska. V Poľnohospodárskom družstve (PD) Sokolce v Komárňanskom okrese sa vo štvrtok bol pozrieť predseda vlády Robert Fico s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

10.07.2014 17:19
debata

Aj keď úroda sa ukazuje lepšia ako v minulom roku približne o 10 – 15 percent, poľnohospodári sa obávajú nízkych cien.

"Určite urobili dobre tí, ktorí si zazmluvnili začiatkom roka svoju produkciu, pretože teraz ceny klesli aj o 20 až 30 eur na tonu. Otázna je aj kvalita pšenice, keďže je žatva prerušovaná neustálymi dažďami a kvalita lepku tak klesá,“ informoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Poľnohospodárov však trápia aj neúmerné dane, ktoré musia platiť obciam. "My voláme po úprave zákona, pretože niektoré samosprávy úplne vybočujú zo základnej sadzby 0,25 percenta a máme prípady, kde je to vyše 12 percent, čo je vyše 500 eur a to je potom pre poľnohospodársky podnik likvidačné,“ upozornil Semančík. Premiér na túto informáciu odpovedal, že v súčasnosti pripravujú zmenu zákona, ktorú predloží minister pôdohospodárstva do parlamentu.

Aktuálnym problémom je aj výška spoplatnenia závlahovej vody. „Hlavne tu na juhu Slovenska a okolo Žitného ostrova nám výrazne chýba voda a dlhodobo sa nedá konkurovať tým, ktorí možnosti na zavlažovanie majú, takže by nám veľmi pomohla pomoc od štátu pri obnove závlahových systémov,“ upozornil predseda PD Sokolce Peter Lelkes. Premiér reagoval, že ceny za vodu by nemali byť likvidačné. "Do15-tisíc metrov kubických to bude zadarmo a nad 15-tisíc jeden kubík bude stáť 0,1 centa, takže poľnohospodári budú mať istotu, že ich náklady sa nebudú výrazne zvyšovať,“ povedal Fico.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zas informoval približne tridsiatku poľnohospodárov, ktorí prišli na stretnutie uprostred lánov obilia pri obci Kľúčovec, o krokoch, ktoré by mali podporiť poľnohospodárstvo. Chcú napríklad zvýšiť zamestnanosť a pomôcť mladým ľuďom začať podnikať v agrosektore.

„Chceme zamestnať absolventov stredných a vysokých škôl, ktorí sa nevedia vo svojom odbore uplatniť a pripravujeme koncepciu štátnej pomoci na rozbehnutie malých rodinných fariem, kde by sa mohlo uplatniť približne tisíc ľudí,“ povedal Ľubomír Jahnátek. Zároveň dodal, že štát plánuje spoluprácu s jedným z najväčších obchodných reťazcov na Slovensku, ktorý by mal predávať percentuálne výrazne viac slovenského mäsa a mäsových výrobkov ako doteraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva #obilie