Bloky v Mochovciach možno začnú spúšťať už v roku 2015

Nové bloky v atómovej elektrárni v Mochovciach by sa mohli spúšťať koncom prvého polroka alebo v treťom štvrťroku budúceho roka.

10.07.2014 13:56
debata (6)

Tvrdí to v rozhovore pre portál vEnergetike.sk šéfka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková. Podľa nej to naznačuje harmonogram výstavby, ktorý Slovenské elektrárne ako investor a stavebník úradu predložili.

Šéfka jadrového dozoru však zároveň dodáva, že spoločnosť má na dostavanie tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach čas do konca roku 2016. Dovtedy totiž dostala lehotu na dokončenie stavby od Úradu jadrového dozoru SR.

Riaditeľka úradu pripúšťa, že istý vplyv na oneskorenie dostavby 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach mohli mať aj dodatočné bezpečnostné opatrenia, ktoré museli elektrárne do projektu zapracovať po havárii v japonskej Fukušime.

"Takto môže byť ovplyvnený časový harmonogram dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach a vyvolané meškanie. Implementácia nových dodatočných bezpečnostných opatrení po záťažových testoch je iba jedným z mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú dodržiavanie harmonogramu stavby,“ hovorí pre portál vEnergetike.sk Žiaková.

Prečo konkrétne ale dostavba nových blokov v Mochovciach mešká, šéfka Úradu jadrového dozoru SR hovoriť nechce. Tvrdí, že jej úrad subjektívne stanoviská neposkytuje. "Navyše možnosť a schopnosť dokončiť výstavbu a začať uvádzať jadrové zariadenie do prevádzky závisí najmä od spoľahlivosti, rýchlosti a efektívnosti prác samotného investora, teda spoločnosti Slovenské elektrárne,“ povedala.

V každom prípade, v súčasnosti ešte nové bloky na proces spúšťania pripravené nie sú. Treba v nich totiž vykonať ešte množstvo testov, vypracovať zhruba polovicu nevyhnutných programov a predložiť ich na schválenie.

"Na vydanie súhlasného stanoviska sa vytvárajú dobré predpoklady, nakoľko po ukončení montáže technológie podľa schválenej technickej dokumentácie budú jadrové bloky 3 a 4 dosahovať akceptovanú úroveň jadrovej bezpečnosti, bloky budú technologicky pripravené spĺňať aj požiadavky vyplývajúce zo záťažových testov po udalosti na jadrovej elektrárni Fukušima,“ dodala Žiaková.

Celkovo pritom šéfka jadrového dozoru hodnotí prevádzku jadrových zariadení na Slovensku ako bezpečnú. "Čo sa týka bezpečnosti jadrových blokov na Slovensku, tak tá sa udržuje na najvyššej možnej rozumne dosiahnuteľnej úrovni. Jadrové bloky v Slovenskej republike spĺňajú všetky požiadavky našej legislatívy, legislatívy Európskej únie a odporúčania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu,“ tvrdí.

Vysoká úroveň bezpečnosti jadrových blokov na Slovensku je pritom podľa nej zabezpečená samotnou konštrukciou jadrových elektrární na Slovensku, ktorá je robustná a dimenzovaná na podstatne náročnejšie technické podmienky, ako sú reálne podmienky, pri ktorých tieto zariadenia pracujú. "Túto skutočnosť potvrdili aj záťažové testy, ktoré prebehli na jadrových blokoch v Slovenskej republike po havárii jadrovej elektrárne Fukušima v Japonsku,“ dodala pre portál vEnergetike.sk Marta Žiaková.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce