Číňan ženie výrobcu elektromobilov Tesla pred súd

Americký výrobca elektromobilov Tesla Motors čelí žalobe pre údajné porušenie ochrannej známky v Číne.

08.07.2014 15:33
debata (9)

Pred tamojší súd ho ženie čínsky podnikateľ Čan Pao – šeng, ktorý si zaregistroval ochrannú známku „Tesla“ ešte predtým, než automobilka prišla do Číny. Tamojší trh s automobilmi je najväčší na svete a šéf Tesly Elon Musk má v úmysle na ňom rýchlo expandovať.

Nečakaný krok, o ktorom informoval Čanov právnik, by podľa agentúry Reuters mohol Muskove ambície nepriaznivo ovplyvniť.

Čan si ochrannú známku na názov Tesla nechal zapísať v roku 2006 v angličtine a v čínštine. Americkej firme sa v minulosti značku snažil predať, rokovania ale skrachovali.

Analytici spor medzi Teslou a Čanom dlho vnímali ako prekážku pre vstup tejto kalifornskej automobilky do Číny. Firma v januári uviedla, že spor bol vyriešený a v apríli začala dodávať svoje vozidlá Model S čínskym zákazníkom.

Čan ale teraz ženie Teslu k súdu. Automobilka má podľa neho v Číne zastaviť všetok predaj a propagačnú činnosť, zavrieť predvádzacie miesta a zariadenia pre dobíjanie batérií a zaplatiť mu odškodné 23,9 milióna jüanov (2,8 milióna eur), vyhlásil podnikateľov právnik Ču Tung-sing.

Zástupcovia spoločnosti Tesla v Číne sa k veci odmietli vyjadriť a Čan žiadosť o rozhovor agentúre Reuters odmietol. Súd v Pekingu by sa mal prípadom zaoberať 5. augusta.

Podobné prípady patrí k najväčším problémom, s ktorými sa v Číne stretávajú zahraničné spoločnosti. Sporom o ochranné známky sa v minulosti nevyhol napríklad výrobca elektroniky Philips alebo firma Unilever. Americká spoločnosť Apple sa v roku 2012 dohodla s jednou čínskou firmou, že jej zaplatí 60 miliónov dolárov, aby získala práva na používanie svojej značky iPad v Číne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobil #Tesla