Stavbári sa dotýkajú dna, cesta hore bude pomalá

Slovenské stavebníctvo v tomto roku ukončí svoj predchádzajúci päťročný prepad a jeho výkony veľmi mierne vzrastú.

07.07.2014 10:19
debata

Podľa riaditeľov stavebných firiem bude mierne pribúdať práca. V porovnaní s prepadom odvetvia od roku 2008 o 41,8 % bude rast mierny a návrat k predkrízovým hodnotám sa v blízkej budúcnosti neočakáva. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského stavebníctva v druhom kvartáli tohto roka, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research na základe rozhovorov s riaditeľmi sto veľkých, stredných i malých stavebných spoločností.

„Slovenské stavebníctvo sa v tomto roku pomaly začne dostávať z predchádzajúcich prepadov objemu stavebnej produkcie – krízy výkonov. Bohužiaľ, ale na trhu je ešte druhá kríza – podnikateľského prostredia, spôsobená výrazným prebytkom stavebných kapacít nad aktuálnym dopytom,“ povedal riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

„Jej prejavmi sú napríklad dumpingové ceny, problémy s platobnou morálkou firiem, porušovanie vlastných predpisov kvôli získavaniu zákaziek. S touto krízou sa bude trh ešte vyrovnávať niekoľko rokov,“ dodal.

Sektor sa po výrazných prepadoch v minulých rokoch, keď v inžinierskom staviteľstve klesol objem výkonov o 39,1 % a pozemné staviteľstvo znížilo objem produkcie o 43,5 %, dostal na dno a ďalšie zhoršovanie sa nečaká. Podľa analýzy pritom peňazí, ktoré sektorom v tomto roku pretečú, veľmi mierne pribudne, a to o 1,2 %. V budúcom roku by mal počet stavebných zákaziek vzrásť o 3,5 %.

Optimistickejšie sú hlavne veľké stavebné spoločnosti, ktoré očakávajú zlepšenie výkonu sektora o 2,8 %, malé a stredné firmy predpokladajú skôr podobný objem výkonov v sektore ako v minulom roku, keďže očakávajú rast o 0,6 %. Vývoj slovenského stavebníctva z pohľadu firiem zameraných na pozemné alebo inžinierske staviteľstvo naznačuje veľmi podobné očakávania v oboch segmentoch, a to rast o 0,9 % a 1,4 %.

Rast tržieb očakáva 62 percent firiem, a to priemerne o 1,8 %, pričom v marci predpokladali rast o 2,8 %. „Objem zákaziek, ktoré sa aktuálne realizujú, začínajú realizovať alebo ešte sú v zámeroch investorov pre realizáciu v období rokov 2014 až 2015 hlavne v segmente inžinierskych stavieb, dávajú už veľmi hmatateľné záruky pre rast slovenského stavebníctva,“ tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Eurovia SK Robert Šinály. „Škoda, že hluché obdobie trvalo tak dlho a priviedlo mnohé firmy v sektore do existenčných problémov,“ uviedol.

Problémom zostávajú niektoré stratové zákazky z minulosti, ktoré ťahajú výsledky časti firiem dolu. „Napriek tomu, že stavebný trh začína opatrne rásť, mnohé spoločnosti stále dobiehajú problémy z minulosti, ako napríklad stratové zákazky alebo nezaplatené faktúry,“ upozornil generálny riaditeľ firmy Metrostav Slovakia Miroslav Zobaník. „Predpokladám, že krach, prípadne reštrukturalizácia, môže postihnúť aj väčšie spoločnosti,“ do­dal.

Aktuálne využitie kapacít je na úrovni 74 %, čo je ale podľa firiem stále veľmi nízke vzhľadom na hlavnú stavebnú sezónu. Už len štvrtina stavebných spoločností má menej zákaziek než pred rokom a tretina spoločností má zákaziek viac. Stabilizáciu objemu zákaziek a rovnaké množstvo práce ako pred rokom potvrdilo 40 % firiem. Nárast objemu práce, ktorý potvrdil i rast vyťaženosti kapacít, bol zaznamenaný vo všetkých sledovaných segmentoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo