Vlády na odchod z krízy musia investovať do Európy

Európske krajiny potrebujú viac investícií, aby sa dokázali posunúť z krízového obdobia ďalej, zhodujú sa zástupcovia MMF a ECB.

07.07.2014 08:00
debata (1)

Svetová ekonomika by mala v druhom polroku zosilniť rast a budúci rok ďalej zrýchliť, aj keď možno miernejšie, než sa doteraz čakalo. Povedala to počas víkendu šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová na finančnej konferencii v južnom Francúzsku.

Podľa nej nehrozí, že by Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta, zažila prudké spomalenie rastu.

MMF tento mesiac vydá aktualizáciu svojej jarnej globálnej prognózy a Lagardeová tak naznačila, že nové predpovede budú mierne horšie. Fond v apríli odhadol, že rast svetovej ekonomiky tento rok zrýchli na 3,6 percenta z vlaňajších troch percent a budúci rok ďalej zosilnie na 3,9 percenta.

„Globálna aktivita sa zrýchľuje, jej dynamika bude ale možno menej silná, než sme čakali, pretože potenciálny rast je slabší a investície zostávajú v útlme,“ uviedla šéfka MMF podľa agentúry Reuters. Oživovanie z posledných kríz je podľa nej stále len mierne a krehké a opatrenia na podporu dopytu zo strany centrálnych bánk majú len obmedzené dopady.

Na podporu rastu tak podľa Lagardeovej musia zasiahnuť vlády prostredníctvom investícií do infraštruktúry, vzdelania a zdravotníctva. „Niekoľko krajín má príležitosť obnoviť investície, bez toho, aby to ohrozilo zdravie verejných financií,“ povedala šéfka MMF. Bez konkrétnejších podrobností ale dodala, že nie všetky krajiny si takéto kroky môžu dovoliť vzhľadom na svoje rozpočty.

Na posilnenie investícií vyzval vlády eurozóny na konferencii v Aix-en-Provence aj člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Couere. ECB podľa neho mieni udržiavať úrokové sadzby na veľmi nízkej úrovni po dlhú dobu, vlády ale musia „investovať do Európy“ a úzko v tom spolupracovať.

Súčasná ekonomická situácia eurozóny, ktorú charakterizuje vysoké zadlženie, vysoká nezamestnanosť a slabý rast, je podľa Couerea veľmi znepokojujúca. „Jedinou možnosťou, ako z toho von, je investovať,“ povedal člen vedenia ECB. Varoval ale pred „vŕšením nových dlhov na staré“ a vyzval krajiny eura, aby „flexibilne“ dodržiavali pakt rozpočtovej stability a pokračovali v reformách.

Tiež podľa Lagardeovej je dôležité, aby vlády krajín eura išli ďalej cestou reforiem a najmä aby dokončili projekt bankovej únie. Eurozóna sa podľa nej vymaňuje z recesie zatiaľ len veľmi zvoľna.

Americká ekonomika po poklese v prvom štvrťroku oživuje a mala by v tom podľa Lagardeovej pokračovať, ak centrálna banka (Fed) zachová postupné tempo obmedzovanie svojich podporných opatrení.

Ázii a najmä Číne nehrozí žiadny „brutálny útlm“, v prípade Číny ide o mierne spomalenie rastu na udržateľnejšiu úroveň 7,0–7,5 percenta, povedala šéfka fondu.

Hrubý domáci produkt Číny stúpol v prvom tohtoročnom štvrťroku o 7,4 percenta a vykázal najpomalší rast za posledných 18 mesiacov. Analytici podľa ankety Reuters očakávajú, že v celom tomto roku rast spomalí na 7,3 percenta, čo by bolo najmenej za 24 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #ECB #investície #Európska únia #eurozóna