Spojené štáty už ťažia najviac ropy na svete

Spojené štáty v prvom štvrťroku vďaka mohutným investíciám do ťažby bridlicových ložísk vyťažili najviac ropy na svete, vrátane ultraľahkého plynového kondenzátu. Predstihli Rusko aj Saudskú Arábiu.

06.07.2014 09:31
debata (90)

Uviedla to na konci týždňa správa bankovej spoločnosti Bank of America. Banka predpovedala, že tento rok Amerike jej prvenstvo už zostane.

Americká ťažba ropy a kvapalín oddeľovaných od zemného plynu dosiahla v prvom štvrťroku 11 miliónov barelov denne. Saudská Arábia a Rusko, ktoré zostávajú na čele pri ťažbe samotnej ropy, produkujú stabilné objemy mierne nad desiatimi miliónmi barelov za deň.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) vlani v novembri predpovedala, že Spojené štáty predbehnú v produkcii ropy Saudskú Arábiu a Rusko v roku 2015. O rok skôr ešte IEA predpovedala, že USA predbehne Rijád v produkcii ropy až v roku 2017. Americká ťažba by mala pred koncom desaťročia prekonať úroveň 13 miliónov barelov denne, potom ale začne stagnovať a klesať. V budúcom desaťročí sa na prvú priečku vráti Saudská Arábia, predpovedá IEA.

„Je veľmi pravdepodobné, že USA zostanú po zvyšok roka ‚ťažiarom‘ číslo jedna, pretože tamojšia ťažba sa v druhom polroku ešte zvýši,“ povedal pre Bloomberg šéf oddelenia komoditného výskumu Bank of America Francisco Blanch. Už v roku 2010 sa USA vďaka „bridlicovej revolúcii“ stali najväčším svetovým ťažiarom zemného plynu.

„Prírastok americkej ropnej ťažby je veľmi podstatný,“ povedal Blanch a dodal, že bez neho by dnes boli ceny benzínu v USA neúnosné. „Bridlicový boom hrá v oživovaní americkej ekonomiky kľúčovú úlohu,“ dodal.

Ťažba sa v posledných rokoch masívne zvyšuje na bridlicových formáciách v Texase a v Severnej Dakote. Prudký nárast domácej produkcie spolu s pokračujúcim zákazom vývozu ropy z USA bráni americkej rope vo výraznejšom raste aj napriek terajšej kríze na Ukrajine a v Iraku.

Investície do ťažby ropy a plynu v USA dosiahli úroveň 200 miliárd dolárov, uviedol Blanch. Ich podiel na celkovom objeme investícií do fixného kapitálu sa tak prvýkrát dostal na 20 percent.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #bridlicový plyn