Mäsiar: Od štátu žiadnu podporu nevidíme

Za roky, ktoré podnikám, nepociťujem, že by sa podnikateľské prostredie zlepšovalo, práve naopak. Malé a stredné podniky, kam patrí aj naša spoločnosť, nie sú v hľadáčiku žiadnej vlády. Zamestnávam vyše sto ľudí, ale od štátu som nikdy žiadnu úľavu alebo podporu nevidel. Podporujú prichádzajúce aj už udomácnené zahraničné spoločnosti, často s veľkými dotáciami a rôznymi úľavami a výhodami, aj pri menšom počte zamestnancov.

30.06.2014 14:30
debata (2)

Systém verejného obstarávania v segmente, kde sa vám môže cena vstupov meniť na týždennej báze, je úplne nedomyslený. Veľakrát nie je ani presne zašpecifikované, čo ktorá štátna inštitúcia chce vlastne kúpiť. Bravčové stehno bez kosti má napr. niekoľko kvalitatívnych úprav, každá má svoju cenu, v závislosti od stupňa opracovania. Zväčša uvedú, že chcú bravčové stehno bez kosti, a pritom chceli úpravu kuchynskú, ktorá je takmer najdrahšia. V záujme toho, aby dodávateľ vo verejnom obstarávaní uspel, ponúkne najhoršiu úpravu s najnižšou cenou. K prekvapeniu dôjde, keď si prvýkrát preberú tovar, resp. nepreberú.

Častá zmena legislatívy nás prinútila veľa investovať, aby sme spĺňali podmienky prichádzajúce z EÚ. Naša legislatíva v označovaní výrobkov je veľakrát prísnejšia ako v okolitých krajinách, čo vytvára dojem, že naše výrobky sú menej kvalitné ako dovezené. Krátky príklad: niektorí zahraniční dodávatelia uvádzajú napríklad v špekáčikoch 80 % mäsa. Keď si tento výrobok rozkrojíte, vidíte v ňom minimálne 20 % slaniny, a potom sa pýtame, kde sú ostané technologicky potrebné vstupy. Pričom mäso je u nás to, čo má podiel minimálne sedemdesiat percent chudej svaloviny, a to slanina nemá.

Dnes môže ktokoľvek predávať z dvora, investuje minimálne a kvalitu skontroluje neviem kto. Vytvorili sa farmárske trhy, kde predáva veľa „farmárov“, ktorí žiadnu farmu nevlastnia, sú to poväčšine výrobcovia, v horšom prípade iba priekupníci.

Napriek týmto všetkým negatívam sa nám darí presadzovať na trhu a oslovovať stále zväčšujúcu sa skupinu zákazníkov, ktorí sa preorientovávajú na kvalitu. Vyššia osveta v médiách v oblasti kvality a podpory vlastnej spotreby nám v nemalej miere tiež pomohla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #štát #podnikanie #podnikateľ #vyrobené na Slovensku #mäsiar #príspevok na podnikanie