Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšuje

Nálada v slovenskej ekonomike sa v júni naďalej zlepšovala. Indikátor ekonomického sentimentu totiž v šiestom mesiaci zvýšil trojmesačný kĺzavý priemer o 1,7 bodu na úroveň 100,7 bodu.

30.06.2014 09:47
debata

Aktuálne tak jeho hodnota prevyšuje úroveň z rovnakého obdobia minulého roka o 10 bodov, avšak stále zaostáva za dlhodobým priemerom o 3,8 bodu. "Do výsledku sa premietol priaznivý vývoj dôvery v službách, no najmä rast indikátorov v predchádzajúcom období,“ hodnotí júnové výsledky Štatistický úrad SR.

Ako ďalej uvádzajú štatistici, indikátor dôvery v priemysle v júni naopak klesol na najnižšiu úroveň od augusta 2013, keď sa znížil oproti máju o 5 bodov na hodnotu záporných 3,7 bodu. Je tak 5,7 bodu pod hranicou dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný pokles priemyselnej produkcie na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v stavebníctve v júni klesol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 8 bodov na mínus 39 bodov, vplyvom nepriaznivejších hodnotení úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Zaostávanie aktuálneho výsledku za dlhodobým priemerom predstavovalo 11 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v júni v porovnaní s májom o 0,7 bodu na 10,3 bodu, a to vplyvom negatívnych hodnotení súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v júni opäť vzrástol, jeho hodnota sa v porovnaní s májom zvýšila o 3,3 bodu na 23 bodov. Vývoj indikátora ovplyvnilo pozitívne hodnotenie podnikateľskej situácie a očakávaného dopytu, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.

V porovnaní s májom 2014 sa spotrebiteľská nálada na Slovensku takmer nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa znížil o 0,1 bodu a dosiahol hodnotu záporných 11,6 bodu. "Pri relatívnej stabilite indikátora finančnej situácie v domácnosti a očakávanej nezamestnanosti v SR klesol indikátor perspektív úspor v domácnostiach a naopak, vzrástol indikátor očakávaného vývoja hospodárskej situácie na Slovensku,“ konštatuje Štatistický úrad SR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa spotrebiteľská dôvera v júni zvýšila o 14 bodov a prevyšovala i dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada