Moody's zhoršila Rusku výhľad ratingu na negatívny

Ratingová agentúra Moody's znížila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Ruska na negatívny, čo znamená, že by v najbližšej dobe mohla Rusku znížiť rating.

28.06.2014 07:02
debata (76)

Dôvodom je geopolitické napätie a zhoršenie strednodobého výhľadu ekonomického rastu, píše na svojich internetových stránkach The Wall Street Journal. Rusko má u Moody's ratingovú známku Baa1, čo ukazuje na stredne nižšiu kvalitu dlhu.

Moody's sa obáva, aký vplyv bude mať na ruskú ekonomiku ukrajinský konflikt. Rozšírenie konfliktu z Krymu k východným hraniciam Ukrajiny s Ruskom je pre Moskvu rizikom, pretože by mohlo zahŕňať aj ďalšie západné sankcie.

Ďalším rizikom je nedostatok silných plánov a reforiem, ktoré by vyriešili slabý ekonomický rast. Výhľad ročného ekonomického rastu krajiny na najbližších päť rokov klesol na 1,7 percenta z predchádzajúcich troch percent. Ak by sa výhľad ďalej zhoršil, agentúra rating zníži.

Moody's zatiaľ rating neznížila, pretože sa domnieva, že súčasná úroveň konfliktu na Ukrajine nebude ďalej tlačiť na spomalenie rastu ruskej ekonomiky. Ak by sa však konflikt zhoršil, bude Rusko zraniteľnejšie pre možné sprísnenie západných sankcií a odlivu kapitálu. Ruské banky a firmy by mohli stratiť napojenie na trh.

„Moody's považuje situáciu na východnej Ukrajine v porovnaní s Krymom za ťažšiu, vzhľadom k zložitému pozadiu separatistických síl a vypuknutiu násilia,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Sankcie voči Rusku sa doteraz sústreďovali hlavne proti jednotlivcom, ale krajiny G7 zopakovali, že sú možné ďalšie sankcie zamerané na konkrétne odvetvia hospodárstva.“

U konkurenčnej agentúry Standard & Poor's má Rusko o dva stupne horšiu známku, BBB-, s negatívnym výhľadom. Fitch hodnotí Rusko známkou BBB, teda o jeden stupeň horšie ako Moody's, tiež s negatívnym výhľadom.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #Moody's