Výrobcovia musia upraviť nové pokladnice

Vláda pripravila pre obchodníkov používajúcich vo svojich prevádzkach registračnú pokladnicu zásadnú zmenu. Všetky nové pokladnice budú musieť mať od Nového roka možnosť online prepojenia. Ministerstvo financií tým chce lepšie kontrolovať tržby obchodníkov a zabrániť ich kráteniu.

26.06.2014 17:30
debata (46)

Či bude na online prepojenie potrebná len wifi sieť, alebo pokladnice budú musieť mať v sebe zabudovaný GSM modul, zatiaľ štát nepovedal. Od toho bude pritom závisieť to, o koľko pôjde cena nových pokladníc hore.

„Všetko závisí od smerníc Ministerstva financií, ale všetky pokladnice by sa mali dať upraviť na online prenos dát. Minimálne tak, že sa pridá externý GSM modul. Problém môže nastať len pri úplne najjednoduchších pokladniciach,“ povedal šéf Združenia výrobcov a predajcov pokladníc Peter Pörsök.

Štát sa touto zmenou pripravuje na budúce prepojenie pokladníc s Finančnou správou. „V budúcnosti plánujeme online pripojenie pokladníc s Finančnou správou. Od 1. januára 2015 preto musia výrobcovia, dovozcovia a distribútori registračných pokladníc uvádzať na trh už len také, ktoré takéto pripojenie zabezpečia,“ uvádza sa v pozmeňovacom návrhu v rámci novely zákona o dani z pridanej hodnoty.

Zámerom tohto riešenia je, aby sa podnikatelia takýmito registračnými pokladnicami vybavili v predstihu, čím sa má predísť ich nárazovému obstarávaniu. „Nemali by sa od Nového roka dostať na trh pokladnice, ktoré by neboli schopné online komunikovať. Chceme tým dosiahnuť prirodzenú výmenu. Ak obchodníci zvažujú kúpiť si novú pokladnicu, tak už len takú, do ktorej si budú môcť vložiť SIM kartu alebo internet,“ povedal pre Pravdu predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD).  

Pörsök tvrdí, že aktuálne na slovenskom trhu neexistujú certifikované pokladnice, ktoré by priamo komunikovali cez GSM alebo internet. „Dokážu to len cez pripojený počítač s externou programovacou aplikáciou. Zatiaľ sme ešte nedostali presný popis od Ministerstva financií, ako by mali pokladnice komunikovať, či bude umožnená  komunikácia cez počítač, alebo sa musia všetky pokladnice vybaviť GSM modulom, alebo wifi zariadením,“ povedal Pörsök. ,,Odpoveď na túto otázku dá všeobecne záväzný právny predpis, ktorý stanoví podmienky online pripojenia, a vydá ho ministerstvo financií," odkázal poradca ministra financií Radko Kuruc.

Cena registračných pokladníc sa aktuálne pohybuje od 230 do 600 eur bez DPH. Niektorí obchodníci využívajú takisto fiškálne tlačiarne, ktoré na slovenskom trhu možno kúpiť od 320 do 700 eur bez DPH. „Odhadnúť teraz cenu pokladníc a fiškálnych tlačiarní po zmene je ako veštenie z karát. Ale ak bude zámer jasný a nebude príliš komplikovaný, cena sa môže zvýšiť rádovo o 30 až 100 eur,“ povedal Rastislav Grešner zo spoločnosti RM tes, ktorá predáva registračné pokladnice a robí ich servis. Ak rezort financií určí, že online prepojenie pôjde cez GSM modul, obchodníkovi budú vznikať prevádzkové náklady aj v čase, keď sa zariadenie nebude používať. Pod vyššiu cenu sa podpíše aj množstvo prenesených dát. V prípade LAN pripojenia budú prevádzkové náklady minimálne.

Grešner tvrdí, že online prepojenie pokladníc s Finančnou správou  bude mať výhody aj pre samotných podnikateľov. "Mohla by im odpadnúť evidencia archívu pre žurnál a denné správy pre daňové účely, keďže tieto daňové údaje z dokladov by boli online na daňovom úrade,“ konštatuje Grešner.

Online prepojenie by mohlo registračnú pokladnicu v budúcnosti spraviť aj zo smartfónu. „Treba systém nastaviť tak, aby nové pokladnice neboli postavené na ,ochrane dát hrubou silou', ale na inteligentnom využívaní špecifického elektronického podpisu, časovej pečiatky a logickej väzby medzi tvorenými dokladmi. Takto by bolo možné docieliť stav, pri ktorom by sa stal registračnou pokladnicou každý tablet, smartfón alebo notebook aj bez toho, aby sa museli nosiť tlačiarne a tlačiť bločky. Remeselník by mohol vystaviť platný pokladničný doklad v bezplatnej aplikácii na svojom telefóne u používateľa bez toho, aby nosil nejaké ďalšie zariadenie,“ dodáva výrobca fiškálnych tlačiarní Štefan Genšor.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #registračné pokladnice