Maďari prehodia úvery v cudzích menách na forinty

Maďarská vláda plánuje riešiť problém úverov maďarských domácností v cudzej mene tým, že ich prekonvertuje na úvery v maďarských forintoch.

26.06.2014 10:56
debata (2)

Mohlo by sa to podariť do konca tohto roku. Celý proces by sa mal uskutočniť spôsobom, ktorý nepoškodzuje bankový systém. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister hospodárstva Mihály Varga.

"Keď uvažujeme o budúcnosti, možné sú riešenia, ktoré neohrozujú činnosť bankového systému, no aj tak riešia problémy súčasnej podoby úverov v zahraničných menách a umožnia ich bezproblémové splácanie,“ povedal Varga. "Cieľom je konverzia úverov do forintov a vytvorenie férových zmlúv. Predpoklady sa nezmenili, mesačné splátky musia výrazne klesnúť,“ spresnil Varga pre denník Népszabadság.

Vysoký predstaviteľ maďarskej vládnej strany Fidesz v pondelok vyzval vládu, aby pripravila zákon o kompenzáciách klientov bánk, ktorí sa zadlžili v cudzej mene. Predseda poslaneckej frakcie Fideszu v maďarskom parlamente Antal Rogan návrhom reagoval na rozhodnutie súdu, podľa ktorého si banky účtovali časť nákladov neoprávnene. O legislatíve by mohol parlament rokovať ešte pred letnou prestávkou, dodal Rogan. Straty v dôsledku zmien výmenných kurzov by mal podľa neho riešiť osobitný zákon.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #Maďarsko