Diaľničiari chcú vymieňať nespoľahlivých stavbárov

Národná diaľničná spoločnosť uvažuje o výmene nespoľahlivých zhotoviteľov stavieb.

24.06.2014 16:38
debata (3)

Ak stavebné firmy nebudú riadne plniť zmluvné povinnosti pri výstavbe diaľničných úsekov, mohli by tak prísť o zákazky. Rozostavanú stavbu by podľa generálneho riaditeľa NDS Milana Gajdoša v takom prípade dokončil vybraný náhradný zhotoviteľ. Diaľničiari už pripravujú súťaž na uzavretie rámcových zmlúv s potenciálnymi firmami, ktoré by mohli prevziať stavbu po pôvodnom dodávateľovi.

„Pre nás je veľmi dôležité, aby v takom prípade bola výmena zhotoviteľa čo najrýchlejšia. NDS pripravuje materiál, ktorého výsledkom by mala byť súťaž na rámcové zmluvy s potenciálnymi zhotoviteľmi, resp. firmami, ktoré by boli schopné vymeniť a nastúpiť po zhotoviteľovi rozostavanej stavby,“ povedal v utorok médiám Gajdoš. V priebehu niekoľkých mesiacov by podľa neho rámcovo zazmluvnené firmy dali už konkrétne cenové ponuky. Následne víťaz druhého kola by nastúpil ako náhrada za zhotoviteľa, ktorý na stavbe končí.

Šéf diaľničiarov očakáva, že ak budú mať takýto nástroj, zvýši sa tlak na stavebné firmy, aby si plnili svoje zmluvné povinnosti. Efektívna výmena zhotoviteľa stavby by nastala v prípade, ak by NDS vypovedala zmluvu, alebo samotný dodávateľ by bol neschopný plniť si svoje záväzky. Diaľničiari podľa Gajdoša doteraz ešte nedali zhotoviteľovi stavby výpoveď. Bývalá stavba úseku diaľnice D1 Ladce – Sverepec však bola dlhodobo zakonzervovaná a tomu by v budúcnosti chceli predísť.

Aj keď niektoré súčasné diaľničné stavby meškajú oproti zmluvným termínom, plánované zavedenie inštitútu výmeny zhotoviteľa stavby súvisí skôr s problémami pri čerpaní eurofondov. „V rámci časového tlaku na čerpanie zdrojov z Európskej únie je na stole otázka, ako sa vysporiadať s prípadmi, keď zhotoviteľ si neplní svoje záväzky. Takže skôr je to možno príprava aj na nové programovacie obdobie. Práve preto, aby sme sa nedostali do situácie, ako je to v súčasnosti, keď veľká časť čerpaných prostriedkov je očakávaná práve v posledných rokoch programovacieho obdobia,“ priblížil Gajdoš.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč nepovažuje výmenu zhotoviteľa na stavbe za komplikovaný proces z pohľadu hlavného dodávateľa. Určité problémy však vidí v prípade jeho subdodávateľov. „Tam vidím určitú medzeru a to treba z takto zadefinovaného problému vyriešiť,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #diaľnice #NDS