SPP chce s Ruskom vyjednať lacnejší plyn

Už o pár dní sa stretnú zástupcovia Slovenska a Ruska, aby začali rokovať, o koľko klesnú nákupné ceny plynu.

23.06.2014 07:00
Štefan Šabík Foto: ,
Nový šéf Slovenského plynárenského priemyslu Štefan Šabík chce s Gazpromom vyjednať nižšiu cenu za ruský plyn.
debata (3)

V piatok to vyhlásil nový šéf teraz už štátneho Slovenského plynárenského priemyslu Štefan Šabík. „V priebehu budúceho týždňa začneme rokovať s ruským Gazpromom o znížení cien plynu od budúceho roka,“ podčiarkol Šabík. Zatiaľ nechcel špekulovať, akú zľavu by sa mohlo zástupcom Slovenska podarí vyjednať. Jedným z dôvodov na otázniky je totiž aktuálna napätá situácia na Ukrajine.

Premiér Robert Fico však už pred pár dňami naznačil, že v najbližších dvoch rokoch plyn pre domácnosti zlacnie približne o desať percent. „Cenu plynu chceme znížiť o dvojciferné číslo. Presné čísla budú oznámené 28. júna na programovom sneme strany Smer – sociálna demokracia,“ vyhlásil šéf slovenského kabinetu.

Slovenský plynárenský priemysel už pred pár týždňami dostal od ruského Gazpromu zľavu na nákupnú cenu plynu. Podľa predsedu regulačného úradu Jozefa Holjenčíka by sa to mohlo prejaviť v platbách za plyn. Denníku Pravda už počas minulého týždňa povedal, že novú zmluvu už úrad študuje a rozhodne o ďalších krokoch. Napríklad maďarský dominantný dodávateľ plynu získal zľavu na dodávku plynu z Ruska skôr ako Slováci. Tamojším domácnostiam preto klesli ceny už od apríla o 6,5 percenta.

Isté ale je, že v roku 2015 už bude možné v zmluve medzi Gazpromom a SPP čiastočne znížiť objednaný objem plynu. Práve táto položka spôsobovala dominantnému dodávateľovi plynu najväčšie problémy, pretože v súčasnosti už bývalí nemeckí a francúzski spolumajitelia uzavreli kontrakt na príliš veľký objem plynu. Podľa neho má SPP ročne odoberať asi o dve miliardy kubíkov viac, ako reálne jeho zákazníci spotrebujú. Stratu spôsobovalo to, že SPP za objednaný objem musí zaplatiť bez ohľadu na to, či ho z Ruska dovezie, alebo nie. Od budúceho roku tiež bude možné opäť rokovať o zmluve na skladovanie plynu.

Podľa viacerých zdrojov z plynárenského prostredia by vďaka zlacneniu mohol Slovenský plynárenský priemysel ušetriť približne desať miliónov eur ročne.

Zisky Slovenského plynárenského priemyslu majú začať podľa Šabíka rásť aj vďaka znižovaniu nákladov na prevádzku. Či sa však znížia aj počty zamestnancov, zatiaľ nechcel špekulovať. „Možno sa len presunú na iné pozície,“ vysvetlil šéf SPP a dodal, že chce zvýšiť aj počet zákazníkov, napríklad rozšírením aktivít v zahraničí.

Slovenský plynárenský priemysel od privatizácie počas Dzurindovej vlády v roku 2002 ovládali nemeckí a francúzski privatizéri zo spoločností E. ON Ruhrgas a GDF Suez, ktorí spolu so 49 percentami akcií mali právo manažérskej kontroly. Vlani však ich podiely za 2,5 miliardy eur kúpil Energetický a průmyslový holding, ktorý vtedy patril spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera, slovenským finančníkom J&T a Danielovi Křetínskému. Pri prevode akcií vláda využila možnosť získať stopercentnú kontrolu nad materskou časťou SPP, ktorá sa zaoberá predajom plynu či elektriny domácnostiam i firmám. Ovládnutie štátom prebehlo začiatkom júna, počas tohto týždňa boli do funkcií dosadení noví zástupcovia štátu.

PPF aktuálne z Energetického a průmyslového holdingu odchádza, J&T spolu s Křetínskym si na kúpu Kellnerových podielov už dohodli s bankami 1,8–miliardový úver. Akú časť z týchto peňazí Kellner dostane, nie je jasné, obidve firmy to taja. Po prebehnutí transakcie bude mať v holdingu po 37 percent akcií Patrik Tkáč, Daniel Křetínský a zvyšok bude patriť skupine J&T.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP