Analytik: Kúpa elektrární sa novému majiteľovi môže vyplatiť

Napriek kríze sa podľa ekonomického analytika Igora Kissa stále môžu nájsť finančné skupiny, ktoré by mohli zaplatiť za kúpu Slovenských elektrární. Ak sa podľa neho súčasný vlastník rozhodol firmu predať, vie, prečo to robí.

20.06.2014 12:00
debata (6)
Igor Kiss Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Igor Kiss Igor Kiss

Kríza stále trvá. Mohli by sa v tejto situácii nájsť spoločnosti, ktorí majú dostatok peňazí na trojmiliardovú kúpu SE?
Dlhová kríza v niektorých krajinách ešte pretrváva, ale vnímanie obyvateľstvom vo všeobecnosti sa zlepšuje a ľudia opäť pomaly získavajú späť stratenú dôveru voči zvýšenej spotrebe. Jednotlivé štáty, ktoré trpeli účinkami krízy, sa tak dostávajú z najhoršieho von. Mnohé dozorné finančné inštitúcie tiež potvrdzujú a predpovedajú opätovné oživovanie národných ekonomík. Predpokladám, že určite by sa našla spoločnosť, ktorá by bola schopná zaplatiť dostatočným objemom peňazí za kúpu podielov. Keď zohľadníme aktuálnu výšku pôžičky 870 miliónov eur, nájsť tie tri miliardy by pre určité finančné skupiny nemusel byť až taký problém.

Enel má stále problém s privysokým dlhom, čo je dôvod na úvahy o predaji SE. Je na tom až tak zle, aby predával firmu zaoberajúcu sa predajom elektriny, ktorej hodnota môže v strednočasovom horizonte stúpať spolu s tým, ako sa budú zvyšovať ceny elektriny na medzinárodných trhoch?
To závisí od pohľadu. Cena môže stúpať, ale aj nemusí. V každom prípade je takmer isté, že spoločnosť sleduje svoj hospodársky zámer, v rámci ktorého by už mala mať na základe svojich interných auditov zhodnotené výhody i nevýhody takéhoto predaja.

Môže byť privysoký dlh Enelu len jedným z dôvodov na úvahy o predaji Slovenských elektrární? Nie je druhým dôvodom aj ustavičné predlžovanie a predražovanie dostavby nových jadrových blokov v Mochovciach?
Môže, ale aj nemusí. Dostavba sa predražuje a predlžuje už dlho a spolufinancoval ju aj štátny rozpočet Slovenska. Samotná dostavba bola plánovaná v dlhodobých cieľoch spoločnosti, teda s ňou museli počítať z hľadiska nastavenia výdavkov. Ak by sme veľmi špekulovali, z hľadiska zvýšenia finančnej efektivity spoločnosti, ktorá bola práve financovaním dostavby zaviazaná, by odchod zo Slovenska, a teda nedofi nancovanie výstavby vyplynulo ako logický fakt v rámci konsolidačnej stratégie spoločnosti. Je otázne, ako je nastavená zmluva o dostavbe a aké by po odchode vyplynuli záväzky pre Enel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel