Merkelová a Hollande nabádali Putina, aby opäť rokoval o plyne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina na obnovu zmrazených rokovaní o dodávkach ruského plynu Ukrajine.

20.06.2014 06:36
debata (17)

Putin s obidvomi západnými štátnikmi hovoril aj o dopadoch plynovej krízy na Európsku úniu a prejavil obavy o pokračujúce ukrajinské vojenské operácie proti proruským separatistom na východe krajiny.

Podľa vyhlásenia Elyzejského paláca Hollande a Merkelová vyzvali Putina v trojstrannom telefonickom rozhovore „k obnoveniu rokovaní o podmienkach dodávok ruského zemného plynu na Ukrajinu.“ Podľa komuniké tiež „opäť zdôraznili ruskému prezidentovi, že je dôležité dosiahnuť rýchle zastavenie bojov na východe Ukrajiny, aby došlo k stabilizácii bezpečnostnej situácie a aby boli vytvorené podmienky pre skutočné uvoľnenie (napätie).“

Podľa tlačovej služby Kremľa „sa hovorilo aj o možných dôsledkoch neúspechu rokovaní s Kyjevom o úhrade dlhu za ruské dodávky plynu pre európsku energetickú bezpečnosť a hospodárstvo“. Nad ukrajinskou ofenzívou prejavil Putin „vážne znepokojenie“, dodal Kremeľ.

Rusko v pondelok zastavilo dodávky plynu Ukrajine v reakcii na neochotu Kyjeva splatiť ruskému plynárenskému monopolu Gazprom časť dlhov vo výške takmer dvoch miliárd dolárov. Ukrajina úhradu dlžných súm neodmieta, trvá ale na nižšej cene za plyn.

Európska únia je na ruskom plyne závislá z jednej tretiny, závislosť niektorých jednotlivých krajín je ale podstatne vyššia. Rusko cez Ukrajinu prepravuje približne polovicu objemu plynu určeného európskym klientom.

Napätie neustále udržiava pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny, kde sa medzi vládnymi silami a separatistami vo štvrtok rozhorela zrejme veľká bitka. Rebeli požiadali Moskvu o intervenciu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina