Kyjev chce otvoriť Naftogaz Západu

Ukrajinská vláda pripravuje reformu spoločnosti Naftogaz, ktorá je monopolným dovozcom ruského plynu a správcom ukrajinského plynovodného systému a podzemných zásobníkov. Oznámila to agentúra Unian.

19.06.2014 16:04
debata (52)

Podstatou vládneho návrhu je možnosť vstupu západných investorov do dcérskej spoločnosti Ukrtransgaz, ktorá plynovody spravuje.

V budúcom konzorciu si chce ukrajinský štát zachovať väčšinu 51 percent akcií s tým, že zvyšok môžu získať „spoločnosti, ktoré vlastnia alebo kontrolujú občania z krajín Európskej únie alebo USA“. Od reformy si Kyjev sľubuje najmä veľké investície, ktoré silne podfinancovaný tranzitný plynovod nevyhnutne potrebuje.

Spoločnosť Ukrtransgaz by sa zároveň mala stať samostatným subjektom, ako to Ukrajine odporučila Európska komisia. Podľa pravidiel EÚ majú byť oddelení operátori plynového tranzitu od spoločností, ktoré dobývajú, dodávajú alebo uchovávajú zemný plyn.

O majetkový vstup do Naftogazu sa v minulých rokoch vytrvalo snažila obria ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Aj predchádzajúci proruský režim prezidenta Viktora Janukovyča ale ruským snahám odolával a snažil sa získať k spolupráci západných investorov.

Kyjev tvrdí, že projekt by mohol posilniť schopnosť krajiny prijímať spätné dodávky ruského plynu z krajín Európskej únie. Tiež by vraj už vďaka nemu nebol nutný plynovod South Stream. Tento plynovod, ktorý je projektom ruského plynárenského podniku Gazprom, má privádzať plyn do juhovýchodnej Európy, ale mimo územia Ukrajiny.

„Ak sa Európania do tohto podniku zapoja, Rusko nebude stavať South Stream,“ povedal podľa agentúry Reuters premiér Arsenij Jaceňuk ukrajinskému parlamentu. Ten sa dohodol, že sa bude zaoberať návrhom zákona, ktorý umožní vstup amerických alebo európskych firiem do správy plynovodov. Dátum rokovania nestanovili.

South Stream upadol v nemilosť regulátorov Európskej únie, ktorí majú námietky proti tomu, že plynovod nebude prístupný iným producentom plynu. Niektoré krajiny, napríklad Bulharsko, Nemecko a Rakúsko, ale vybudovanie plynovodu South Stream podporujú. Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger v pondelok vyhlásil, že ide o projekt, ktorý by EÚ mohla prijať.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #Naftogaz