Argentína sa po verdikte súdu v USA obáva ďalšieho bankrotu

Argentínska vláda začne na budúci týždeň prvýkrát vyjednávať s nespokojnými veriteľmi, ktorí sa po štátnom bankrote Argentíny pred 12 rokmi odmietli zapojiť do plánov na reštrukturalizáciu jej štátneho dlhu.

19.06.2014 06:00
debata (3)

Pred americkým súdom to v stredu uviedla právna zástupkyňa Argentíny. Tejto juhoamerickej krajine hrozí kvôli sporu o dlhopisy ďalšiu platobnú neschopnosť.

„Bolo mi povedané, že na budúci týždeň tu bude plán, ako tú situáciu s nespokojnými veriteľmi riešiť,“ povedala pred federálnym súdom na Manhattane právna zástupkyňa Argentíny Carmine Boccuzziová. Podľa agentúry Reuters by to bolo prvýkrát, keď by sa obe strany stretli tvárou v tvár. „Ponuka výmeny“ ale podľa Boccuzziovej tentoraz nie je na programe dňa.

Americký najvyšší súd v pondelok nečakane odmietol zaoberať sa odvolaním Argentíny vo vleklej súdne bitke o peniaze pre veriteľov, ktorí sa po štátnom bankrote Argentíny z rokov 2001 – 2002 odmietli zapojiť do plánov na reštrukturalizáciu štátneho dlhu. Súd tak nechal bezo zmeny verdikt newyorského súdu, podľa ktorého krajina musí najprv vyplatiť 1,33 miliardy dolárov veriteľom, ktorí požadujú plnú hodnotu dlhopisov, až potom sa vyrovnať s ďalšími veriteľmi.

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová v utorok povedala, že krajina sa rozhodnutiu nepodriadi a označila nárok na úplné preplatenie pôvodných dlhopisov za „vydieranie“. Argentínsky minister hospodárstva a verejných financií Axel Kicillof potom vyhlásil, že krajina začala kroky k výmene už raz vymenených dlhopisov za nové, ktoré by sa tentoraz riadili argentínskym, nie americkým právom. Argentína by tak mohla pokračovať v splácaní svojich reštrukturali­zovaných dlhopisov napriek americkému verdiktu.

Kicillof však varoval, že ak by k tomu Argentína pristúpila, mohli by sa ozvať držitelia ďalších nesplatených dlhopisov v hodnote asi 15 miliárd dolárov. Krajina by sa tak mohla znovu dostať do platobnej neschopnosti.

Argentína sa po bankrote v roku 2001 dohodla s majiteľmi zhruba 93 percent dlhopisov na reštrukturalizácii dlhu. Za jeden dolár dostali títo veritelia 25 až 29 centov. Nové dlhopisy s nižšou hodnotou boli vydané podľa zákonov štátu New York a Argentína ich začala splácať v roku 2005. Malá časť veriteľov sa ale rozhodla požadovať súdnou cestou plnú hodnotu dlhopisov. Sú to predovšetkým hedgeové fondy Aurelius Capital Management a NML Capital miliardára Paula Singera. Analytik spoločnosti Eurasia Group Daniel Keren uviedol, že výmena dlhopisov by mohla znamenať posilnenie postavenia Argentíny pri rokovaniach. Novú výmenu dlhopisov je však potrebné dohodnúť rýchlo, inak hrozí, že Argentína premešká termín splatnosti existujúcich dlhopisov, čo by znamenalo platobnú neschopnosť. Termín je 30. júna.

Ratingová agentúra Standard & Poor's v utorok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Argentíny u záväzkov v cudzej mene na stupeň CCC-z predchádzajúceho stupňa CCC +. Odôvodnila to vyšším rizikom nesplácania záväzkov. Argentína od štátneho bankrotu nemá prístup na medzinárodné kapitálové trhy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Argentína