Česi sú pripravení pomôcť Slovákom s plynom

Česká republika je pripravená pomôcť Slovensku v prípade, že by cez Ukrajinu prestal prúdiť z Ruska zemný plyn.

18.06.2014 17:27
debata (28)

Rokuje tiež s Poľskom o posilnení plynovodu Stork 2. Po konferencii venovanej česko – poľsko – slovenskej hospodárskej spolupráci to v stredu v Ostrave povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Ruský plynárenský monopol Gazprom tento týždeň kvôli sporu o platby prerušil dodávky plynu na Ukrajinu, tranzitné dodávky do Európskej únie ale podľa všetkého pokračujú bezo zmeny.

Mládek povedal, že energetika a energetická bezpečnosť sú teraz možno najdôležitejšie oblasti, ktorou sa Česko, Poľsko a Slovensko zaoberajú.

„Pre nás spolupráca s našimi susedmi znamená, že sme pripravení pomôcť Slovákom v prípade, že by netiekol plyn cez Ukrajinu, aby reverznými tokmi mohlo byť zásobované Slovensko,“ povedal český minister.

Slovenský premiér Robert Fico nedávno povedal, že užšiu spoluprácu stredoeurópskych krajín v oblasti zabezpečenia dodávok zemného plynu chce Slovensko presadzovať počas svojho nadchádzajúceho predsedníctva v rámci višegrádskej štvorky. To prevezme na začiatku júla od Maďarska.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Slovensko #plyn