Plyn na Slovensko prúdi. Zatiaľ

Dva dni po znížení dodávok ruského plynu na Ukrajinu slovenskí plynári nemuseli riešiť problém so zmenšenými dodávkami.

18.06.2014 10:00
debata

„Dodávky plynu z Ruskej federácie pokračujú v štandardnom režime,“ vyjadril sa v utorok podvečer hovorca SPP Peter Bednár. Otázne však je, čo sa stane v stredu. V januári 2009 totiž začal klesať tlak plynu na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch tri dni po obmedzení dodávok pre Ukrajinu z Ruska. Viacero štátov následne čelilo vážnym problémom s chladom. Cez Ukrajinu prúdi do EÚ asi 15 percent zemného plynu.

Aktuálna plynová kríza sa začala v pondelok, keď Kremeľ začal svojmu východnému susedovi Slovenska posielať iba plyn, ktorý je určený pre európske štáty. Dôvodom bolo vypršanie už tretieho ultimáta na zaplatenie dlhu, a tak Moskva pristúpila na platby za plyn vopred. Ukrajina však neplatí, trvá na poklese ceny ruského plynu pre vlastnú potrebu a spor dala na arbitrážny súd.

Kremeľ hovorí, že kameň úrazu spočíva v neochote Kyjeva zaplatiť dlh vo výške vyše siedmich miliárd amerických dolárov vzniknutý pre neplatenie za odobratý plyn. Ukrajinský premiér zas podľa agentúry UNIAN tvrdí, že úspešné zavŕšenie rokovaní blokuje ruská strana. Dôvodom je podľa neho zmariť podpis dôležitej časti prístupovej dohody Ukrajiny k EÚ.

„Samozrejme, že to všetko je spôsobené naplánovanou návštevou prezidenta Ukrajiny v Bruseli, kde má podpísať druhú časť dohody s EÚ venujúcu sa ekonomike,“ vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Európska komisia potvrdila, že dohoda o pridružení s Ukrajinou bude plne podpísaná 27. júna v Bruseli. Kyjev tiež žiada zníženie prehnaných cien plynu, v súčasnosti by mal platiť 485 dolárov za tisíc kubíkov. Pred začiatkom apríla bola cena takmer polovičná.

Znepokojenie spôsobili aj správy z Ukrajiny o výbuchu plynárenského potrubia vo východnej časti štátu. Cez plynovod prúdi ruský plyn zo Sibíri do Európy. Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu ministerstva vnútra. Obete na životoch výbuch údajne nespôsobil. Transport zemného plynu do Európy výbuch nemal ohroziť, plyn môže naďalej prúdiť cez neďaleké potrubia. K výbuchu, po ktorom podľa očitých svedkov šľahali plamene do výšky 200 metrov, došlo pri meste Lochvycja, ktoré leží asi 200 kilometrov východne od Kyjeva. Plynovod prechádza asi kilometer od domov. Medzi obyvateľmi sa začali šíriť informácie o teroristickom útoku, podľa záchranárov však príčinu bude možné určiť až po uhasení požiaru.

Gazprom: Dodávky plynu sú stabilé

Ruské toky plynu do Európy cez Ukrajinu zostávajú stabilné aj v stredu po tom, ako hlavný ukrajinský plynovod privádzajúci ruský zemný plyn do zvyšku Európy v utorok zasiahol výbuch. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii člen predstavenstva spoločnosti Gazprom Vitalij Merkelov. Výbuch nastal podľa hovorkyne miestnej polície na poli medzi dvoma malými dedinami v regióne Poltava na strednej Ukrajine. Polícia už v utorok uviedla, že zasiahnutý bol plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod, hlavná zásobovacia trasa pre plyn do Európskej únie.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina