MMF: Zotavovanie Talianska je krehké

Zotavovanie talianskej ekonomiky je aj naďalej krehké a vláda Mattea Renziho potrebuje uskutočniť rázne kroky, aby zvýšila rastový potenciál krajiny a znížila jej dlh. V utorok to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojom stanovisku.

18.06.2014 08:47
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata

MMF zároveň vyzýva talianske banky, aby prijali opatrenia, ktoré povedú k väčšiemu úsiliu o zníženie množstva problémových úverov.

"Zotavovanie zostáva krehké a nezamestnanosť je neakceptovateľne vysoká. Zdôrazňuje sa tak potreba smelých a rýchlych politických krokov,“ uviedol MMF. Miera nezamestnanosti v krajine presahuje 12 %.

Talianska ekonomika v prvom kvartáli oslabila o 0,1 %, pričom na konci roku 2013 sa dostala z recesie. Matteo Renzi sa stal talianskym premiérom vo februári. Prisľúbil mnoho reformných krokov s cieľom ozdraviť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny a tiež politický systém v krajine. Zatiaľ však zo svojho ambiciózneho plánu zapracoval málo opatrení.

Renzi žiada od EÚ vyššiu rozpočtovú flexibilitu, aby mohla krajina zvýšiť výdavky a týmto spôsobom podporiť hospodársky rast. Talianska vláda predpokladá, že dosiahne v tomto roku rozpočtový deficit 2,6 % hrubého domáceho produktu a ten by sa tak udržal pod hranicou troch percent a Taliansko by dodržalo pravidlá EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Taliansko