Únia poslala Ukrajine pol miliardy eur

Európska komisia v utorok poskytla Ukrajine prvú časť pôžičky z nového programu MFP vo výške 500 miliónov eur.

17.06.2014 21:31
debata (36)

Peniaze dopĺňajú už skôr poskytnutých 100 miliónov eur z podobného programu, odsúhlaseného ale už skôr. Obidve sumy majú Kyjevu ekonomicky a finančne pomôcť v terajšej rizikovej situácii jeho hospodárstva.

Z celkovej pomoci v rámci dvoch programov makrofinančnej asistencie zostáva vyplatiť ešte 1,01 miliardy eur. Pomoc je súčasťou širšieho balíka podpory určenej Ukrajine, ktorú EÚ oznámila na začiatku marca.

„Je dôležité, aby sa Ukrajina chopila tejto možnosti a pokročila v reformách smerom k rozpočtovej stabilite, rastu a tvorbe pracovných miest,“ komentoval pôžičku eurokomisár pre rozpočet Olli Rehn.

Makrofinančná pomoc je nástroj, ktorý má EÚ k dispozícii na podporu pri riešení problémov partnerských krajín s rozpočtovou udržateľnosťou. Podmienkou je dohoda dotknutého štátu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a teda záväzok reformovať zrejme neudržateľný štýl hospodárenia. Peniaze na poskytnutie pomoci EÚ získava na kapitálových trhoch.

MMF sa dohodol s Ukrajinou na poskytnutí dvojročného úveru koncom marca. Výkonná rada fondu schválila úver 17 miliárd USD koncom apríla. Zároveň rozhodla o okamžitom uvoľnení 3,2 miliardy dolárov. Pomoc MMF zároveň otvorila Ukrajine dvere k ďalším medzinárodným pôžičkám vo výške asi 15 miliárd dolárov.

Z európskych zdrojov by Ukrajina mala v podobe pôžičiek a záruk získať najmenej 11 miliárd eur: tento balík zahŕňa tri miliardy z rozpočtu EÚ, ďalšiu pôžičku tri miliardy eur od Európskej investičnej banky a päť miliárd eur od Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brusel #Ukrajina