Vyšší rast, vyššie platy, viac práce, prognózuje Kažimír

Ekonomika Slovenska v tomto roku porastie o 2,4 %. Avizuje to Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnil v pondelok.

16.06.2014 15:58
debata (1)

Ekonomika Slovenska v tomto roku porastie o 2,4 %. Avizuje to Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnil v pondelok. Zosúladil tak svoje očakávania s predikciou Národnej banky Slovenska, ktorá minulý týždeň zverejnila odhad tohtoročného rastu hospodárstva rovnako na úrovni 2,4 % a zároveň mierne navýšil svoj odhad z februára tohto roka o 0,1 percentu­álneho bodu. Pre budúci rok očakáva rezort financií zrýchlenie rastu na 3 % a pre roky 2016 a 2017 zhodne na 3,5 %.

Oživovanie ekonomiky by sa malo podpísať aj pod lepší vývoj na trhu práce, čo následne vplýva aj na zmenu štruktúry hospodárskeho rastu Slovenska. Kým doteraz ťahal slovenskú ekonomiku výhradne zahraničný dopyt, v tomto roku by sa mala pridať aj domáca spotreba. Samotná zamestnanosť by mala v tomto roku stúpnuť o 0,5 %, čo by podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky mohlo znamenať vytvorenie zhruba 10 tis. nových pracovných miest. Tie by sa mali tvoriť najmä v súkromnom sektore, či už v priemysle alebo v službách. V ďalšom roku by mal rast zamestnanosti zrýchliť na 0,6 %, na rovnakej úrovni by sa mal udržať aj v roku 2016 a pre rok 2017 rezort financií avizuje jeho ďalšie mierne zrýchlenie na 0,7 %. Miera nezamestnanosti by tak mala postupne klesať z vlaňajších 14,2 % na tohtoročných 13,7 % a v nasledujúcich rokoch na 13,1 %, 12,3 % a napokon v roku 2017 na 11,3 %.

Pozitívne sú aj odhady vývoja rastu miezd. Vďaka nízkej inflácii by totiž reálne mzdy mali v tomto roku stúpnuť o 2,8 %, v roku 2015 o 1,7 %, o rok neskôr o 2 % a v roku 2017 o 2,3 %. Inflácia by mala najmä v tomto roku zostať na veľmi nízkej úrovni, ktorú rezort financií odhaduje na 0,3 %, kým v ďalších rokoch by mal rast cien zrýchliť na 1,6 %, 2,1 %, resp. 2,3 % v roku 2017.

„Môžme povedať, že druhý vrchol krízy máme definitívne za sebou. Naša ekonomika silnie, trh práce rastie, reálne mzdy, to znamená životná úroveň, bude na Slovensku rásť v tomto roku najrýchlejšie od roku 2008,“ komentoval zverejnené prognózy na pondelňajšej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír. Ako dodal, ľudia sa podľa odhadov rezortu nebudú musieť v roku 2014 báť o svoju prácu a tí, ktorí svoju prácu stratili následkom krízy, ju budú oveľa ľahšie v tomto roku nachádzať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP