Brusel poľuje na Apple, Starbucks a Fiat, zaujímajú ho dane

Európska komisia začala hĺbkové vyšetrovanie daňových dohôd, ktoré firmy Apple, Starbucks a Fiat uzavreli s daňovými úradmi v Írsku, Holandsku a Luxembursku.

11.06.2014 20:06
debata (1)

Vyšetrovanie má podľa agentúry Reuters zistiť, či dohody o zdaňovaní právnických osôb nie sú neférovou štátnou pomocou.

Vyšetrovanie prichádza po informáciách, že spomínané firmy vďaka dohodám s úradmi platia výrazne nižšie dane. Európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia uviedol, že podobné dohody, ktoré výrazne znižujú firmám dane, sú teoreticky prípustné, mali by však byť nezákonné, ak poskytujú firmám výhodu nad konkurenciou.

Almunia upozornil, že tri oznámené vyšetrovanie, teda presnejšie dohody Apple v Írsku, Starbucksu v Holandsku a finančnej divízie Fiatu v Luxembursku, sú súčasťou širšieho skúmania daňových predpisov v rôznych krajinách EÚ a daňového plánovania nadnárodných firiem. Dodal, že nekritizuje celkové daňové systémy týchto krajín. Problémom je, keď firma umožní jednej svojej súčasti vyberať poplatky od ďalších súčastí s cieľom presunúť zisky z jednej krajiny do inej, kde sú nižšie dane.

„Prečo dnes tri firmy? Pretože začíname,“ vyhlásil Almunia na tlačovej konferencii. Dodal, že komisia okrem iného skúma aj dohody s Belgickom.

Menované spoločnosti sú často cieľom kritiky za to, že v miestach, v ktorých pôsobia, platia nízke dane. Podobné je to aj s tromi menovanými krajinami. Írsko je často kritizované za nízke daňové sadzby a Holandsko a Luxembursko sú často domovom firiem, ktoré sú tam len zaregistrované, ale nevyvíjajú žiadnu činnosť, respektíve nič nevyrábajú a neposkytujú tam ani žiadne služby. Všetky tri krajiny sú podľa agentúry AP kritizované aj pre mlčanlivosť.

Írsko reagovalo na oznámenia vyhlásením, podľa ktorého je presvedčené, že v tomto prípade neporušuje pravidlá štátnej pomoci. Vláda sa chce obvineniu brániť. Holandský štátny tajomník financií Eric Wiebes je presvedčený, že vyšetrovanie preukáže, že krajina neporušuje pravidlá EÚ. Hovorca luxemburského ministerstva financií odmietol správu komentovať.

Spoločnosť Apple oznámila, že od írskych úradov žiadnu selektívnu daňovú výhodu nedostala. Fiat sa k správe odmietol vyjadriť. Starbucks vyhlásil, že dodržiava všetky daňové predpisy, napísala agentúra Reuters.

Vyšetrovacia komisia amerického Senátu vlani zistila, že Apple v Írsku využíva sieť dcérskych firiem, aby si znížil v USA platby dane z príjmu rádovo miliardách dolárov. Tento postup je síce legálny, správa však vyvolala tvrdú kritiku a veľa otázok o účinnosti amerického daňového systému a možnostiach daňových únikov.

Vďaka daňovej dohode v Írsku sa Apple podarilo dosiahnuť faktickú daňovú sadzbu zo zisku mimo USA iba 3,7 percenta, čo je len zlomok výšky daňových sadzieb na hlavných zahraničných trhoch spoločnosti. Apple tvrdí, že tieto kroky sú v súlade so zákonom.

Apple v USA robí obchody so svojimi írskymi dcérskymi spoločnosťami, pričom írske firmy dostali práva na určité duševné vlastníctvo, ktorá následne licencuje ďalším firmám v skupine. Vďaka tomu Apple takmer neplatí dane v krajinách ako je Británia a Francúzsko.

Starbucks podobne vyberá licenčné poplatky od svojich dcérskych spoločností za používanie loga. Firma, ktorá spravuje tieto poplatky, sídli v Holandsku, takže zisky z dcérskych firiem sa presúvajú ako platby za licencie do Holandska, kde platia nízke dane a v ďalších krajinách sa jej znižujú zisky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Apple #Holandsko #Luxembursko #Fiat #Starbucks