MMF: Grécko je z reforiem vyčerpané, ale musí pokračovať

Grécko musí razantne zlepšiť efektivitu verejného sektora, aby splnilo dohodnuté fiškálne ciele a vyhlo sa novým úsporným opatreniam.

10.06.2014 20:02
debata (16)

V rámci svojej novej revízie gréckeho záchranného programu to v utorok uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Upozornil pritom, že vo vládnej koalícii je badateľná únava z reforiem. Grécko sa pred viac ako štyrmi rokmi ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o úverovú pomoc.

Fond tiež poznamenal, že prevaha koaličnej vlády v parlamente sa znížila; v 300-člennom zbore má v súčasnosti väčšinu iba dvoch kresiel. „Preto je ťažké pokročiť v toľko potrebných reformách smelo a rýchlo vpred,“ uviedol MMF.

Atény sa v minulých rokoch s medzinárodnými veriteľmi dohodli na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky a mzdy a zvyšovala dane, ale zaostáva v ekonomických reformách, ktoré veritelia požadujú.

MMF v najnovšej revízii gréckeho záchranného programu varoval, že grécky verejný dlh zostáva veľmi vysoký. Pomoc EÚ je podľa neho potrebná k tomu, aby bolo zadlženie udržateľné.

Menový fond predpokladá, že dlh Grécka tento rok dosiahne 174 percent hrubého domáceho produktu. V roku 2020 by mal dlh klesnúť na 128 percent a o dva roky neskôr na 117 percent HDP. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že Grécko v priebehu roka začne s európskymi partnermi rozhovory o ďalšom zmiernení dlhu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov