Vyrieši Rusko a Ukrajina plynový spor? Zatiaľ sa to nepodarilo

Ani po ôsmich hodinách piateho kola rokovaní o plyne medzi Ukrajinou, Ruskom a úniou v Bruseli nie je na stole žiadna dohoda.

10.06.2014 04:44
plyn, Ukrajina, Rusko, Oettinger, Prodan Foto: ,
Eurokomisár pre energitiku Günther Oettinger (vľavo) a ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan (druhý zľava) prichádzajú na trojstranné stretnutie o plyne.
debata (76)

Politici i odborníci Ruska a Ukrajiny sa v pondelok vo večerných hodinách stretli, aby sa aj za účasti Európskej komisie pokúsili zažehnať plynovú krízu. Nepodarilo sa im to. O polnoci z pondelka na utorok pritom vypršalo ultimátum Ruska, ktoré hovorilo, že po uplynutí tohto termínu bude dodávať Ukrajine iba toľko plynu, koľko si predplatí.

Rokovania by mali pokračovať v utorok alebo v stredu, po porade vyjednávačov so svojimi vládami. Podľa eurokomisára Günthera Oettingera stanoviská oboch strán sú stále rozdielne a ešte zostávajú otvorené otázky. Ruský minister pre energetiku Alexander Novak podľa agentúry Reuters uviedol, že navrhol „veľmi konštruktívny plán, ktorý – veríme – by mohli a mali prijať všetky zúčastnené strany“. Ukrajinsky minister energetiky Jurij Prodan však povedal, že rozhovory narážajú na ruský mechanizmus tvorby ceny, spájajúci nižšie ceny plynu s exportným clom, ktorý sa podľa neho zmenil.

Už po minulotýždňových rozhovoroch však európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger povedal, že sa účastníci dohodli na kompromise. Plán údajne zahŕňal spôsob vyrovnania ukrajinského dlhu aj návrh budúcich cien.

Podobný scenár nastal aj v januári 2009, keď tiež prebiehali spory Kyjeva a Kremľa o cenách zemného plynu. Slovensko vtedy pre nedostatok plynu prišlo o desiatky miliónov eur, viaceré fabriky totiž museli prerušiť výrobu. Ukrajina aj v súčasnosti nechce za tisíc kubíkov plynu platiť prehnaných 485 dolárov a Rusko zas nechce poskytnúť zľavu na dodávku, kým sa dlh Ukrajiny rapídne nezmenší.

Rusko od apríla účtuje Ukrajine za tisíc kubíkov plynu viac ako 485 amerických dolárov, pričom ceny na trhu sú zhruba o sto dolárov nižšie. Viacerí predstavitelia Kremľa deklarovali, že ceny by klesnúť mohli. Podmienkou je však pravidelné platenie a zníženie dlhu na nulu. Napríklad predseda ruského výboru pre energetiku Štátnej dumy Ivan Grachev sa vyjadril, že cena sa by sa mohla blížiť k európskej, ktorá je približne 380 dolárov (prečítajte si tiež Gazprom vlani účtoval Európanom za plyn v priemere 387 eur). Kyjev však chce, aby mu Moskva predávala plyn za 268,50 dolára, čo bola cena platná pred aprílom. Po anexii Krymu Ruskou federáciou a tiež po tom, ako začal vznikať dlh Kyjeva za plyn, však cena stúpla takmer na dvojnásobok. Podľa Gazpromu už dlh stúpol na 4,46 miliardy dolárov, ukrajinská strana tvrdí, že je nižší.

Podľa experta na energetiku Karla Hirmana už aktuálna situácia veľmi poškodila povesť Ukrajiny i Ruska ako štátov, ktorí sú spoľahliví dodávatelia energií a obidva štáty preto budú nútené dohodnúť sa. „Už v súčasnosti pracujú európski odborníci na scenároch, ako by mali znížiť závislosť od energií z Ruskej federácie,“ vysvetľuje Hirman a dodáva, že možností ako zlepšiť energetickú bezpečnosť je viacero (prečítajte si tiež Ak zastavia plyn Ukrajine, bude to zložité pre všetkých. „Európska únia musí nájsť čo najširšiu paletu bezpečných a stabilných dodávateľov plynu – napríklad v severnej Afrike, v kaspickej oblasti či v iných štátoch,“ podčiarkuje expert. Plyn z týchto oblastí možno dovážať prostredníctvom klasických plynovodov alebo po skvapalnení na lodiach.

V súvislosti s napätou situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou sa museli v Bulharsku zastaviť práce na budovaní plynovodu South Stream z Ruska cez Čierne more do Európy. Rozhodnutiu predchádzala kritika zo strany Európskej únie a USA. Bulharsko sa však účasti na výstavbe plynovodu nevzdalo a projekt považuje za nezvratný. Uviedol to minister energetiky Dragomir Stojnev (čítajte viac v článku Bulhari považujú projekt South Stream za nezvratný).

„Keď sa pozrieme na situáciu strategicky a bez emócií, tento projekt vyzerá ako nezvratný a dôležitý pre Európu aj Bulharsko,“ uviedol vo vyhlásení Stojnev. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov podľa agentúry Ria Novosti uviedol, že Moskva krok Bulharska preskúma s tým, že na zaujatie stanoviska je zatiaľ priskoro. Podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva energetiky v Moskve chce ruská strana o problematike rokovať s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina