Agentúra S&P zvýšila rating Írska, veští mu dobré časy

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok zvýšila hodnotenie dlhodobých záväzkov Írska o jeden stupeň na známku A mínus.

07.06.2014 08:21
debata

Svoje rozhodnutie zdôvodnila zlepšujúcim sa stavom írskej ekonomiky. S&P zároveň zvýšila odhad priemerného rastu hrubého domáceho produktu Írska v rokoch 2014 až 2016 na 2,7 percenta. Doteraz očakávala rast o dve percentá.

Írsko sa vlani v decembri stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodný záchranný program. Na ňom sa írska vláda dohodla v roku 2010, keď si u Európskej únie a Medzinárodného menového fondu zabezpečila úverovú pomoc v objeme 85 miliárd eur. Súčasťou podmienok programu boli rozsiahle úsporné opatrenia.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vzhľadom na to, že vlády si peniaze na refinancovanie požičiavajú rutinne, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Írsko #S&P