Nemci ťahajú ako lokomotíva, Bundesbank zlepšila prognózu rastu

Nemecká centrálna banka Bundesbank zvýšila odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky na 1,9 percenta z predtým predpokladaných 1,7 percenta.

07.06.2014 08:54
debata (3)

Dodala, že hospodárske vyhliadky Nemecka podporuje domáci dopyt aj zlepšujúca sa ekonomická situácia v ostatných priemyselných krajinách.

Nová prognóza banky pre tento rok je o niečo optimistickejší než aprílový odhad vlády, podľa ktorého by mal hospodársky rast dosiahnuť 1,8 percenta. Bundesbank naďalej predpokladá, že v budúcom roku ekonomika stúpne o dve percentá. V roku 2016 počíta so spomalením rastu na 1,8 percenta, napísala agentúra Reuters.

Banka v piatok tiež predpovedala, že nemecký vývoz tento rok stúpne o štyri percentá vďaka rastu svetovej ekonomiky a hospodárskemu oživeniu v eurozóne. Piatkové údaje štatistického úradu ukázali, že v apríli sa nemecký export medzimesačne zvýšil o tri percentá, teda najprudším tempom od mája 2012.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe, predstavuje hlavný motor hospodárskeho oživenia eurozóny a závisí na nej vesľa slovenských podnikov. V tohtoročnom prvom štvrťroku hrubý domáci produkt Nemecka stúpol oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,8 percenta. Tempo rastu tak bolo najrýchlejšie za posledné tri roky a dvojnásobné v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP