Devízové ​​rezervy Ukrajiny stúpli prvýkrát od začiatku roka

Devízové ​​rezervy Ukrajiny vzrástli k 1. júnu na 17,9 miliardy USD zo 14,23 miliardy na konci apríla. Zaznamenali tak prvý rast v tomto roku. Oznámil to v piatok guvernér centrálnej banky Stepan Kubiv.

06.06.2014 13:52
debata (18)

Rezervy sa zvýšili vďaka pôžičkám od Medzinárodného menového fondu a niektorých vlád a inštitúcií, uviedla agentúra Reuters.

Objem rezerv na konci apríli bola nižší ako hodnota dovozu za dva mesiace, čo je hranica, ktorú považujú ekonómovia za kritickú. Ukrajina však odvtedy dostala prvú splátku 3,19 miliardy USD zo záchranného úveru od MMF schváleného na konci apríla. Celkom MMF sľúbil Ukrajine poskytnúť 17 miliárd USD. Ďalšiu jednu miliardu USD získala vláda z emisie dlhopisov garantovaných USA, Svetová banka poskytla krajine 750 miliónov USD a EÚ 100 miliónov eur.

Ukrajina v pondelok zaplatila za ruský plyn 786 miliónov USD a ešte dlhuje za dodávky viac ako dve miliardy USD. V piatok sa tiež končí splatnosť dlhopisov krajiny v objeme jednej miliardy USD, uviedol na svojich internetových stránkach The Wall Street Journal.

Podľa harmonogramu distribúcia úveru od MMF by devízové ​​rezervy Ukrajiny mali do konca tohto roka stúpnuť na 19,2 miliardy USD, dodal WSJ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hrivna