Rusko neráta, že by sa prepadlo do recesie

Nie je dôvod, aby sa ruská ekonomika v tomto roku prepadla do recesie, hoci to niektorí analytici predpokladajú. Vyhlásila to viceguvernérka ruskej centrálnej banky Ksenia Judajevová.

06.06.2014 11:04
debata (2)

"Nevidím žiadny dôvod, aby hospodársky rast nebol pozitívny,“ povedala. Ruská centrálna banka už skôr prognózovala, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku posilní o 0,5 %.

Judajevová zároveň uviedla, že miera inflácie v krajine dosiahne maximum v júni tohto roku. Zároveň však miera inflácie neprekročí hranicu osem percent. Medziročná miera inflácie v Rusku v máji stúpla na 7,6 %, kým v predchádzajúcom mesiaci bola vo výške 7,3 %. Centrálna banka však uviedla, že do konca roka očakáva pokles inflácie na úroveň 6 %. Cieľ ruskej centrálnej banky v oblasti inflácie je na úrovni 4 %. Judajevová poznamenala, že prognóza ostáva v platnosti.

Krajiny G7 sú aj naďalej pripravené uvaliť na Rusko tvrdšie sankcie v prípade, že sa nepokoje na východe Ukrajiny nedostanú pod kontrolu. Z tohtotýždňového stanoviska lídrov G7 vyplýva, že sú naďalej pripravení zintenzívniť cielené sankcie a uvažovať o zmysluplných dodatočných reštriktívnych opatreniach. Členmi G7 sú USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP