Putin chce dolárové rezervy využiť na zníženie závislosti od Západu

Ruský energetický sektor by mal znížiť svoju závislosť na zahraničných zariadeniach, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

05.06.2014 07:56
debata (123)

Jeho výzva je podľa agentúry Reuters súčasťou snahy o posilnenie sebestačnosti Ruska v čase, keď krajina čelí sankciám zo strany západných štátov pre svoj postupu voči Ukrajine. Putin tiež uviedol, že vláda by mala zvážiť posilnenie kapitálu ruského plynárenského gigantu Gazprom, ktorý nedávno podpísal dohodu o dodávkach plynu do Číny.

Táto dohoda by mohla znížiť závislosť ruského exportu na Európe, ktorá je hlavným odberateľom ruského plynu, vyžiada si však rozsiahle investície do plynovodov a nových ťažobných polí.

„Vláda a ministerstvo financií by mali zvážiť možnosť rekapitalizácie Gazpromu v objeme potrebnom pre výstavbu novej infraštruktúry,“ povedal Putin na stretnutí zaoberajúcim sa energetickou stratégiou Ruska. Naznačil, že peniaze na túto rekapitalizáciu by mohli pochádzať z ruských zlatých a devízových rezerv.

Ruské rezervy podľa posledných údajov dosahujú 468,4 miliardy dolárov a sú štvrté najväčšie na svete. „V modernom svete je nekonečné zvyšovanie zlatých a devízových rezerv spojené aj s určitými rizikami,“ povedal Putin. Dodal, že dohoda s Čínou v dlhodobom horizonte nepochybne zaistí návratnosť investícií do infraštruktúry. Putin už skôr uviedol, že keď plyn do Číny začne prúdiť, bude potrebné investovať 55 miliárd dolárov.

Gazprom má na základe dohody do Číny dodávať 38 miliárd kubických metrov plynu ročne počas 30 rokov. Je to zhruba štvrtina súčasného čínskeho ročného dopytu a necelá štvrtina objemu plynu, ktorý Rusko vlani vyviezlo do Európy. Hodnota rusko – čínskeho kontraktu predstavuje zhruba 400 miliárd dolárov. Plyn bude Rusko do Číny posielať novým plynovodom, ktorý spojí sibírske plynové polia s oblasťami na čínskom pobreží.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin