Slovenskú ekonomiku pri rýchlom raste podporil aj domáci dopyt

Slovenská ekonomika v prvom tohtoročnom štvrťroku po očistení o sezónne vplyvy vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,6 percenta. Zrýchlila tak rast z 0,5 percenta z konca minulého roka. Ekonomiku podľa Štatistického úradu SR podporil zahraničný i domáci dopyt.

04.06.2014 09:57
debata (1)

Medziročné tempo rastu zrýchlilo na 2,4 percenta z 1,5 percenta v poslednom minuloročnom kvartáli. Štatistický úrad tak potvrdil svoj ​​skorší odhad.

Vyššia tempo ekonomického rastu krajiny sa prejavilo v miernom znížení miery nezamestnanosti, ktorá je od prepuknutia globálnej ekonomickej krízy jedným z najväčších problémov slovenského hospodárstva. Miera nezamestnanosti v prvom štvrťroku dosiahla 14,1 percenta, v predchádzajúcom kvartáli predstavovala 14,2 percenta (viac informácií v článku Počet ľudí bez práce klesol, ale dlhodobých nezamestnaných je viac).

Priemerná mzda na Slovensku v sledovanom období vzrástla, a to medziročne o 4,1 percenta na 821 eur. Vzhľadom k deflácii však reálna mzda vzrástla o 4,2 percenta. To znamená, že Slováci si za svoj ​​zárobok môžu kúpiť viac tovarov a služieb než v minulosti.

Slovenská centrálna banka (NBS) tento rok v marci mierne zvýšila výhľad tohtoročného rastu HDP na 2,4 percenta z predchádzajúcich 2,3 percenta. NBS vo svojej prognóze počíta s oživovaním ekonomiky hlavných obchodných partnerov Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rast #HDP