Regulačný úrad chystá zmeny pri audiotexte i zmluvách operátorov

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) navrhuje, aby volajúci na špeciálne spoplatnené čísla mali možnosť ukončiť hovor bez platenia.

03.06.2014 15:51
debata

Podľa predloženého návrhu sa pred spojením na čísla so zvýšenou tarifou ozve upozornenie a volajúci bude môcť hovor bez spoplatnenia ukončiť, informoval hovorca RÚ Roman Vavro.

„Po skončení hlasového oznámenia bude mať volajúci minimálne tri sekundy na ukončenie hovoru bez toho, aby nastalo spoplatnenie hovoru. Novou povinnosťou sa predíde šoku volajúcich z vysokého účtu, ku ktorým dochádza po nechcených volaniach na služby so zvýšenou tarifou,“ vysvetlil Vavro.

Návrh nového všeobecného povolenia na poskytovanie elektronických komunikačných sietí alebo služieb užívateľov elektronických komunikačných služieb vychádza z doterajších skúseností RÚ a jeho predchodcu. K návrhu je možné uplatniť pripomienky v termíne do 30 dní.

Ako ďalej informoval Vavro, RÚ na základe skúseností zo snahy operátorov vykladať si svoje povinnosti v neprospech užívateľov služieb, navrhuje spresniť povinnosť operátorov poskytovať bez poplatku základnú úroveň rozpísaných faktúr v papierovej alebo elektronickej forme, podľa výberu účastníka. Ak operátorovi výber účastníka nebude známy, tak poskytne papierovú formu na adresu, ktorú účastník uviedol pri podpise zmluvy.

RÚ tiež navrhuje upraviť povinnosť pri podstatných zmenách podmienok zmluvy, čiže najmä pri zmene cien za poskytovanú službu, zmene času trvania zmluvy, vrátane minimálnych podmienok používania alebo trvania zmluvy, informovať účastníka o jeho práve odstúpiť od zmluvy bez sankcií a oboznámiť ho s ustanoveniami zákona, ktoré jeho právo upravujú.

Regulačný úrad pre poskytovateľov prístupu k internetu navrhuje povinnosť zrozumiteľne, ľahko dostupne a presne informovať o meraných parametroch pripojenia, meraných parametroch prevádzky, politike spravodlivého užívania (FUP), agregácii a parametroch riadenia služieb, čiže ktorý typ prevádzky má prioritu, ktorý je spomalený a ktorý je blokovaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #telekomunikácie #audiotetxt