Ruského oligarchu láka Európa, má zálusk na telekomunikácie

Investičná skupina Alfa Group ruského miliardára Michaila Fridmana chce investovať miliardy dolárov do telekomunikácií v Európe.

03.06.2014 08:30
debata (4)

Financie získala z predaja podielu v ropnej spoločnosti TNK-BP. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal Alexej Reznikovič, ktorý má na starosti správu Fridmanovho majetku v oblasti telekomunikácií.

Fridman do telekomunikácií podľa Reuters investoval už v minulosti. V portfóliu skupiny je napríklad Vimpelcom so sídlom v Amsterdame, Alfa-Group investovala aj do tureckého Turkcell.

Reznikovič je generálnym riaditeľom spoločnosti LetterOne Telecom, ktorá je platformou pre záujmy skupiny Alfa Group v odbore telekomunikácií. Reznikovič uviedol, že sa pozerá na dohody v oblasti telekomunikácií v hodnote „miliardy (dolárov) a viac“, a to predovšetkým v Európe. Okrem toho premýšľa aj o menších dohodách – rádovo zhruba 20 až 200 miliónov dolárov – v Spojených štátoch v príbuzných oblastiach, ako je výstavba dátových centier.

„Domnievame sa, že Európa je pre konsolidačné procesy, ktoré tu naberajú na sile, v súčasnosti najatraktívnejšia… Je správny čas (investovať),“ povedal agentúre Reuters. Záujem vraj má až o päť možných akvizičných cieľov v Európe. Podrobnosti ale odmietol povedať.

Alfa Group vlani predala ruskému ropnému podniku Rosnefť svoj ​​podiel v ropnej spoločnosti TNK-BP za 14 miliárd dolárov. Ruský prezident Vladimir Putin potom vyhlásil, že dúfa , že magnáti budú výnosy investovať v Rusku. Keď sa tento rok zvýšilo napätie medzi Ruskom a Západom pre ukrajinskú krízu, opustil Rusko kapitál za miliardy dolárov.

Reznikovič uviedol, že ukrajinská kríza na biznis zatiaľ nedopadla. Napätie medzi Ruskom a Západom by ale vraj mohlo skomplikovať získavanie súhlasu od regulátorov, ktorí majú sklon uprednostňovať miestneho hráča, uviedol.

Telekomunikačné spoločnosti v Európe majú za sebou obdobie, počas ktorého im pre tuhý konkurenčný boju päť rokov po sebe klesali príjmy. Hospodárenie ale ovplyvnilo aj rozhodnutie regulátorov obmedziť niektoré poplatky, napríklad za roaming.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #miliardár #telekomunikácie