Nálada v slovenskom hospodárstve sa zlepšuje

Nálada v slovenskej ekonomike sa v máji naďalej zlepšovala. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu sa totiž oproti spresnenej hodnote z predchádzajúceho mesiaca zvýšil o 2,7 bodu na 99 bodov.

30.05.2014 10:59
debata

Medziročne tak bol sentiment v ekonomike lepší o 6,3 bodu, naďalej však zaostáva za dlhodobým priemerom o 5,5 bodu. Do májového výsledku sa premietol najmä priaznivý vývoj dôvery v službách a obchode. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle pokračoval v raste aj v máji, keď vzrástol oproti aprílu o 2 body na hodnotu 1,3 bodu, čo je 0,7 bodu pod hranicou dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný rast priemyselnej produkcie na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v stavebníctve sa v máji oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca nezmenil a zostal na záporných 31 bodoch, pričom priaznivejšie hodnotenia úrovne objednávok boli eliminované nepriaznivejšími očakávaniami vo vývoji zamestnanosti. Zaostávanie aktuálneho výsledku za dlhodobým priemerom predstavovalo 3 body.

Indikátor dôvery v obchode sa zvýšil v máji v porovnaní s aprílom o 7 bodov, a to vplyvom pozitívnych hodnotení očakávaných aj súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob a dosiahol 11 bodov. Indikátor dôvery v službách si v máji opäť udržal rastúci trend, jeho hodnota sa v porovnaní s aprílom zvýšila o 8 bodov na 19,7 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo pozitívne hodnotenie podnikateľskej situácie, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili mierne negatívnejšie a hodnotenie očakávaného dopytu ostalo na úrovni apríla.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery v máji pokračoval v raste a úrovňou mínus 11,5 bodu dosiahol najvyššiu hodnotu od septembra 2008. Oproti aprílu 2014 ukazovateľ vzrástol o 2 body, a to najmä v dôsledku poklesu pesimizmu pri zložkách o hospodárení domácností. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa index zvýšil o 14,5 bodu a prevyšuje i dlhodobý priemer.

Indikátor ekonomického sentimentu v eurozóne naopak mierne poklesol o 0,5 bodu na 102 bodu, kým v Európskej únii ako celku stúpol o 0,9 bodu na 106,2 bodu. Mierne zhoršenie sentimentu v eurozóne bolo spôsobené hlavne horšími výsledkami dôvery v sektoroch služieb a stavebníctva, ktoré stále vykazujú hodnoty pod hranicou ich dlhodobých priemerov. Dôvera v priemysle a maloobchode sa nezmenila, spotrebiteľská dôvera vzrástla. Spomedzi piatich najväčších ekonomík eurozóny sa indikátor zhoršil v Holandsku a Španielsku o 1 bod, Nemecku o 0,4 bodu a vo Francúzsku o 0,3 bodu, kým v Taliansku sa mierne zlepšil o 0,5 bodu. V najväčšej ekonomike únie mimo eurozóny, v Spojenom kráľovstve, pritom zaznamenali relatívne rýchle zlepšovanie ekonomického sentimentu, keď indikátor stúpol o 6,7 bodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel