USA pritvrdili, európskej banke BNP chcú vyrúbiť pokutu až 10 miliárd USD

Americké ministerstvo spravodlivosti chce od najväčšej francúzskej banky BNP Paribas už vyše desať miliárd dolárov za to, že ukončí svoje vyšetrovanie ohľadom dlhoročného porušovania amerických sankcií voči Iránu, Sudánu a ďalším krajinám.

30.05.2014 06:47
debata (13)

Napísal to denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvolal na svoje zdroje. Ešte minulý týždeň zdroje hovorili o zhruba piatich miliardách dolárov, pričom pôvodne malo ísť o sumu okolo troch miliárd dolárov.

Zdroje agentúry Reuters tento mesiac oznámili, že BNP Paribas rokuje s americkými úradmi o zmierlivom vyriešení kauzy porušovania sankcií. Do rozhodnutia je podľa denníka ešte niekoľko týždňov a konečná suma môže byť nižšia.

BNP Paribas sa k správe nevyjadrila. Tento mesiac oznámila, že pokuta za porušenie sankcií by mohla byť podstatne vyššia ako suma 1,1 miliardy USD, ktoré si už na tento účel previedla do rezerv.

Urovnanie s BNP Paribas by bolo zďaleka najvyšším trestom za porušovanie amerických sankcií. Britská banka Standard Chartered sa v roku 2012 s americkými úradmi dohodla, že za urovnanie žaloby na porušovanie sankcií zaplatí 327 miliónov dolárov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #USA #BNP Paribas