Indický výrobca pneumatík by mohol zakotviť na Slovensku

Indický výrobca pneumatík Apollo plánuje postaviť nový závod vo východnej Európe. Pri hľadaní vhodnej lokality sa rozhoduje medzi Maďarskom a Slovenskom.

29.05.2014 15:45
debata (6)

S odvolaním sa na regionálneho šéfa Apolla o tom tento týždeň informoval server RubberNews.com. Konečné rozhodnutie by vraj mohlo padnúť v najbližších dvoch až troch týždňoch.

Spoločnosť Apollo vyrába pneumatiky pre osobné a terénne vozidlá, ľahké úžitkové vozidlá či bicykle. Firma na svojich internetových stránkach uvádza, že pôsobí v Afrike, Ázii a v Európe, má osem závodov a svoje výrobky vyváža do viac než 100 krajín. K minuloročnému marcu zamestnávala po celom svete asi 16 000 ľudí.

Predstavenstvo firmy podľa RubberNews.com nedávno schválilo investíciu vo výške 685 miliónov dolárov na výstavbu závodu na výrobu pneumatík pre osobné a nákladné vozidlá vo východnej Európe. Továreň by vraj pri plnej kapacite mala denne vyrábať 16 000 pneumatík pre osobné a 3000 pneumatík pre nákladné autá. Podrobnosti o tom, kde by mohla stáť, firma zatiaľ nezverejnila.

Podpredseda predstavenstva Níradž Kanvar uviedol, že firma počíta s dokončením závodu do štyroch až piatich rokov.

Slovenská vládna agentúra SARIO, ktorá sa snaží na Slovensko lákať zahraničné investície, nechcela povedať, či s indickou firmou rokuje. Agentúra len oznámila, že komentuje iba ukončené projekty.

Podľa informácií ČTK sú slovenské úrady s výrobcom pneumatík Apollo v kontakte. O investícii tejto firmy na Slovensku špekulovali slovenské médiá už v roku 2007. Agentúra SARIO vtedy potvrdila, že firme na Slovensku ponúkla niekoľko lokalít, kde by závod mohol stáť.

Spoločnosť Apollo pred šiestimi rokmi oznámila, že vybuduje novú továreň na severovýchode Maďarska. Pre odklady pri získavaní povolení a problémom, ktoré hrozili v spojitosti s miestnym referendum, ale od plánu neskôr ustúpila, informovala agentúra MTI.

Továreň iného ázijského výrobcu pneumatík by mohla vzniknúť aj v Českej republike. Plány v tomto zmysle na jar oznámil juhokórejský Nexen Tire. Firma podľa materiálu z českých úradov mieri do priemyselnej zóny na Žatecku. Investícia by vraj mohla dosiahnuť až 40 miliárd korún.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #pneumatiky #Apollo