Ceny v priemysle naďalej klesajú

Ceny v slovenskom priemysle sa naďalej prepadajú. Potvrdzujú to aktuálne údaje Štatistického úradu SR, podľa ktorých ceny priemyselných výrobcov v úhrne v apríli medziročne klesli o 3,7 %.

28.05.2014 10:07
debata (2)

Medziročný prepad sa tak v porovnaní s marcom ešte mierne prehĺbil o 0,2 percentu­álneho bodu a priemerný pokles za prvé štyri mesiace tohto roka dosiahol 3,4 %. Priemyselné ceny pritom pokračovali aj v medzimesačnom poklese. Kým v marci oproti februáru boli nižšie o 0,2 %, v apríli sa pokles zmiernil na 0,1 %.

Ceny priemyselných výrobcov iba pre tuzemský trh pritom v medziročnom porovnaní klesli o 4,4 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,2 % a priemyselnej výroby o 2,9 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,4 %, ťažby a dobývania o 1,3 %. V priemyselnej výrobe klesli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,6 %, chemikálií a chemických produktov o 4,9 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 3,3 %. Vzrástli hlavne ceny výroby textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,1 %. V priemere od začiatku roka 2014 oproti rovnakému obdobiu minulého roka tak klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko o 3,6 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v apríli oproti marcu klesli o 0,2 %.

Priemyselné ceny pre export rovnako v apríli medziročne klesli, a to o 3,4 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 15,3 %, ťažby a dobývania o 4,2 %, priemyselnej výroby o 2,9 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 0,4 %. V priemyselnej výrobe klesli hlavne ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,7 %, koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,8 % a kovov a kovových konštrukcií o 3,5 %. Vzrástli predovšetkým ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 8,2 % a strojov a zariadení inde nezaradených o 3,1 %. V priemere od začiatku roka 2014 oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli ceny priemyselných výrobcov pre export o 3,3 %. Medzimesačne boli v apríli oproti marcu nižšie o 0,1 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel