Lukoil a Total chcú spoločne v Rusku ťažiť ropu z bridlíc

Druhý najväčší ruský producent ropy Lukoil a francúzska spoločnosť Total sa dohodli na založení spoločného podniku na ťažbu ropy z bridlíc na Sibíri.

23.05.2014 14:34
debata (9)

Obe firmy dohodu podpísali v piatok na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Šéf Lukoilu Vagit Alekperov uviedol, že spoločný podnik jeho firmy a spoločnosti Total bude ťažiť ropu v oblasti, v ktorej sú jej zásoby zhruba v objeme 500 mil. barelov.

Firma Total vo vyhlásení uviedla, že prieskumné vrty sa začnú v roku 2015. Francúzska ropná firma minulý mesiac konštatovala, že do roku 2020 najväčšiu časť jej produkcie ropy a plynu bude tvoriť ťažba v Rusku. Firma Total sa rovnako ako ExxonMobil, Statoil a Royal Dutch Shell zapojila do rozvoja produkcie ropy z bridlíc v Rusku. Táto ťažba je významnou súčasťou snahy Moskvy udržať produkciu ropy nad hranicou 10 mil. barelov denne.

Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) odhaduje, že zásoby ropy z bridlíc v Rusku sú v objeme 75 mld. barelov. Je to viac ako v USA, kde sa zásoby ropy z bridlíc odhadujú na 58 mld. barelov. USA sú v súčasnosti lídrom ťažby ropy z bridlíc.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Total #Lukoil