Rosnefť: Rusko by mohlo prudko zvýšiť vývoz plynu do Ázie

Ruský export plynu do Ázie by sa mohol prudko zvýšiť, ak by mohli surovinu vyvážať aj iné spoločnosti ako štátom vlastnený exportný monopol Gazprom. Podľa agentúry Reuters sa to píše v dokumentoch ruského ropného giganta Rosnefť k možnosti expanzie v Ázii.

22.05.2014 11:23
debata (1)

Spoločnosť už dlhšiu dobu tlačí na zrušenie monopolnej pozície Gazpromu vo vývoze plynu prostredníctvom plynovodov.

Rusko by podľa Rosnefťu bolo schopné dostať predaj plynu do Ázie do roku 2025 na viac ako 60 miliárd kubických metrov ročne. Gazprom v stredu uzavrel s Čínou historickú dohodu o dodávkach plynu, ktorá predpokladá od roku 2018 vývoz 38 miliárd kubíkov ročne.

Ruský prezident Vladimir Putin už nejaký čas vyzýva domáce energetické spoločnosti, aby nadviazali obchodné styky s ázijskými krajinami, hladnými po energii. Rusko je vo vývoze plynu závislé na Európe, kde dopyt stagnuje a kde sa vlády kvôli terajšej ukrajinskej kríze viac snažia hľadať alternatívne zdroje suroviny. Gazprom vlani do krajín Európskej únie a Turecka dodal 160 miliárd kubíkov plynu.

Rosnefť si už vlani zaistila práva na vývoz skvapalneného zemného plynu po mori. V dokumente, ktorý firma vo štvrtok použila pri prezentácii ázijskej stratégie na východnej Sibíri, ukazuje, že ruské ďalekovýchodné zásoby plynu dosahujú sedem biliónov metrov kubických. Dlhodobý produkčný potenciál regiónu by tak podľa Rosnefti predstavoval okolo 200 miliárd kubických metrov ročne.

Rosnefť je z hľadiska objemu ťažby najväčšou verejne obchodovanou ropnou spoločnosťou na svete. Štát v nej vlastní 69,5 percenta, Moskva ale plánuje obmedziť svoj ​​akciový podiel na 50 percent plus jednu akciu. Podľa niektorých informácií by sa predaj mohol uskutočniť už tento rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Rosnefť