USA poľujú na ďalšiu európsku banku, od BNP Paribas chcú miliardy USD

Spojené štáty požadujú od najväčšej francúzskej banky BNP Paribas viac ako päť miliárd dolárov za urovnanie vyšetrovania, či porušila americké sankcie uvalené voči Iránu, Sudánu a iným krajinám. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom v stredu informovala agentúra Bloomberg.

21.05.2014 11:11
debata (12)

Urovnanie by podľa agentúry bolo najväčšou pokutou za porušenie sankcií. Rokovania ale pokračujú a celková suma by sa vraj ešte mohla zmeniť.

Zdroje oboznámené s celou záležitosťou už minulý týždeň Bloombergu povedali, že americké úrady chcú od BNP najmenej 3,5 miliardy USD na urovnanie prípadu.

Suma ale narástla a teraz zďaleka presahuje t , ktorú má zaplatiť švajčiarska banka Credit Suisse Group za to, že pomáhala daňovým únikom v Spojených štátoch. V jej prípade ide o viac než 2,5 miliardy dolárov. Credit Suisse sa zároveň v rámci dohody o urovnaní k trestnej činnosti priznala. Priznanie viny vraj americkí vyšetrovatelia chcú aj od francúzskeho finančného ústavu.

BNP v apríli oznámila, že by nakoniec mohla potrebovať viac ako 1,1 miliardy dolárov, ktoré si dala bokom na urovnanie tejto kauzy. Odmietla však poskytnúť presnejšie číslo.

Urovnanie by podľa zdroja mohlo byť oznámené už v júni. Konečné rozhodnutie ale vraj ešte nepadlo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Francúzsko #USA #BNP Paribas