Plynári sú na stopnutie plynu z Ukrajiny pripravení

Spoločnosť Eustream, ktorá sa zaoberá tranzitom plynu po Slovensku, tvrdí že hrozba zastavenia dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu je čoraz aktuálnejšia. Šéf predstavenstva Tomáš Mareček však očakáva, že prípadná odstávka bude trvať najviac niekoľko týždňov a slovenskí zákazníci tak nie sú ohrození.

21.05.2014 10:45
debata (10)

„Rusko totiž na Slovensko dokáže dodať dostatok zemného plynu cez náhradnú trasu vedúcu Severným morom, Nemeckom a Českom,“ podotýka Mareček.

K zastaveniu dodávok plynu z Ukrajiny by mohlo dôjsť, keby Kyjev nezaplatil za dodávku plynu z Ruska. V súčasnosti je dlh viac ako tri miliardy dolárov, pretože od vlaňajšej jesene ukrajinská vláda neposlala Moskve za plyn ani cent. Ultimátum Ruska má vypršať tretieho júna o ôsmej hodine slovenského času. Rusko tvrdí, že prestane dodávať plyn iba pre Ukrajinu a tranzit do Európy má bežať ďalej. Podobný scenár však nastal aj počas plynovej krízy v januári 2009. Pre neoprávnený odber tranzitujúceho plynu na území Ukrajiny neskôr Rusko dodávku úplne zastavilo.

Problém s nedostatkom plynu by podľa šéfa Eustreamu Slováci nemali pocítiť ani v prípade dlhodobého stopnutia plynu z Ukrajiny. „Rusko sa totiž zaviazalo dodať do Európy plyn v objeme 150 – 160 miliárd kubických metrov za rok. Plynovody vedúce do Európy mimo územia Ukrajiny nemajú dostatok kapacity, aby tento objem dokázali pokryť,“ zdôvodňuje Mareček. Ďalším dôvodom je relatívne veľká závislosť Ruskej federácie od predaja plynu. „Ruská strana by ročne prišla asi o dvadsať miliárd dolárov, čo je 40 – 50 percent prevádzkového zisku,“ vyčísľuje šéf slovenského prepravcu plynu.

Keby sa však Rusko predsa len rozhodlo ísť touto cestou, problém by mali najmä štáty na juhovýchode Európy, predovšetkým Taliansko. Sú totiž najviac vzdialené od ropovodu North Stream, ktorý vedie z Ruska po dne Severného mora až do Nemecka. Alternatívou by podľa Marečka bol dovoz skvapalneného plynu v špeciálnych lodiach.

„Zatiaľ však v Európe nie je dostatok terminálov na prečerpávanie plynu z lodí a ich výstavba by trvala asi šesť rokov. Navyše kvapalný plyn je v porovnaní s európskymi cenami asi o polovicu drahší,“ argumentuje šéf tranzitnej spoločnosti.

Situáciu by mohlo vyriešiť poskytnutie zľavy na dodávku plynu z Ruska pre Ukrajinu. Kyjev totiž v súčasnosti nakupuje tisíc kubíkov plynu za premrštených 485 dolárov, pričom priemerné ceny v Európe sú zhruba o sto dolárov nižšie. Pred prvým aprílom nakupovala Ukrajina komoditu za 286 dolárov. Ukrajina zvýšenú cenu nechce platiť. Podľa eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera však tento problém môže byť vyriešený. Vyhlásil to po včerajšom rokovaní medzi Ruskom a Európskou úniou.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Eustream #Ukrajina