Čína zakázala používať Windows 8 vo verejnom sektore

Čínske úrady zakázali používať v počítačoch vo verejnom sektore operačný systém Windows 8, čo je najnovší operačný systém americkej spoločnosti Microsoft.

20.05.2014 12:04
debata (23)

Zdôvodnili to snahou o úspory energie a zabezpečenie počítačovej bezpečnosti, uviedla v utorok agentúra Reuters. Čína je pre najväčšieho svetového producenta operačných systémov osobných počítačov už dlho veľmi zložitým trhom.

Čínske stredisko pre centrálne vládne nákupy vydalo zákaz inštalovať Windows 8 na vládne počítače v rámci obežníku o využívaní energeticky úsporných produktov. Podľa oficiálnej tlačovej agentúry Nová Čína má tento krok zaistiť bezpečnosť počítačov po tom, čo Microsoft ukončil v apríli technickú podporu systému Windows XP, ktorý sa v Číne rozsiahlo používa. Ukončenie podpory 13 rokov starých XP vystavilo ich používateľov hrozbe vírusov a útokov.

Microsoft na čínskom trhu zaostáva za inými časťami sveta. Bývalý šéf spoločnosti Steve Ballmer zamestnancom v roku 2011 údajne povedal, že pre pirátstvo zarába Microsoft v Číne menej ako napríklad v Holandsku, hoci na čínskom trhu sa predá zhruba rovnako počítačov ako v USA.

„Čínske rozhodnutie zakázať Windows 8 vo verejnom obstarávaní marí snahu Microsoftu nahradiť XP týmto systémom,“ uviedla k tomu firma Canalys. Odhadla, že systém XP má na čínskom trhu stolových počítačov stále okolo 50 percent.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Microsoft #Čína